Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska akademien satsar på Ferlin – håller högtidsmöte i Filipstad

Publicerad:
Ingemar Eliasson, Maria Vildhjärta Westerberg, Bengt Berg och Lars Löfgren är några av de medverkande, när Värmländska akademien håller sin högtidssammankomst i Filipstad lördagen den 18 september. Nils Ferlin är det övergripande temat för mötet.
Ingemar Eliasson, Maria Vildhjärta Westerberg, Bengt Berg och Lars Löfgren är några av de medverkande, när Värmländska akademien håller sin högtidssammankomst i Filipstad lördagen den 18 september. Nils Ferlin är det övergripande temat för mötet. Foto: NWT Redaktion

Värmländska akademien satsar på Ferlin – och håller sin högtidssammankomst i Filipstad.

Den 18 september vankas det Nils Ferlin i konst, musik och poesi, men också två nya dikter om den värmländske skalden, skrivna och framförda av tidigare Dramatenchefen Lars Löfgren.

Den före detta teaterchefen är akademiens hederspreses och kommer att läsa två egenskrivna dikter om Nils Ferlin i Stockholm och i Filipstad. Dessutom, avslöjar Värmländska akademien i ett pressmeddelande, har han läst in 42 dikter av Ferlin själv, som läggs ut på akademiens hemsida i samband med sammankomsten.

Från Lillebror till Indien

Vid högtidssammankomsten, som hålls på museet Kvarnen i Filipstad, deltar flera andra kulturpersonligheter, som också de ska framträda på temat Ferlin.

Tidigare landshövdingen och riksmarskalken Ingemar Eliasson ska berätta om Lillebror Söderlund, som tonsatte flera av Ferlins dikter och även var poetens gode vän.

Nils Ferlin föddes i Karlstad, men växte upp i Filipstad, innan han flyttade till Stockholm och slog igenom som poet. Han levde 1898-1961. Bilden är från 1951.
Nils Ferlin föddes i Karlstad, men växte upp i Filipstad, innan han flyttade till Stockholm och slog igenom som poet. Han levde 1898-1961. Bilden är från 1951. Foto: Pressens Bild

Poeten Bengt Berg ska berätta om hur den indiske poeten Sudeep Sen från New Delhi hamnade på samma parkbänk som Nils Ferlin en junidag.

Trubaduren och förre länsrådet Björn Sandborgh ska sjunga Ferlin, medan konstvetaren och professorn Hans-Olof Boström berättar om Nils Ferlin i konsten.

Bland övriga punkter på dagordningen finns en prisutdelning. 2020 års Lagerlövet-pris ska överräckas till poeten Maria Westerberg, alias Vildhjärta.

KULTUR FERLINSÄLLSKAPET

Artikeltaggar

Bengt BergBjörn SandborghClaes ÅkerblomFilipstadHans-Olof BoströmIngemar EliassonKarlstadLars LöfgrenLitteraturMaria WesterbergNils FerlinNöje/KulturVärmlands länVärmländska Akademien

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.