S i Värmland vill att regionen ska plastbanta

Publicerad:
Tre socialdemokrater i Region Värmland vill utreda om engångsplast av fossila råvaror i vården går att ersätta med alternativ som har mindre klimatpåverkan. Foto: isabell Höjman/TT

Ersätt engångsplast gjord av fossila råvaror.

Det är kontentan av en motion från Socialdemokraterna i Region Värmland.

Enligt motionen har antalet engångsprodukter i hälso- och sjukvården bara ökat och pandemin drev på ökningen ännu mer.

Men användningen både kostar pengar och utgör en stor del av regionens klimatpåverkan, skriver Socialdemokraterna i motionen.

Därför föreslår partiet att regiondirektören får i uppdrag att utreda hur engångsprodukter av fossilbaserad plast i vården ska ersättas med klimatsmartare alternativ, i den mån det går.

I motionen skriver partiet att Region Skåne exempelvis har ersatt engångsförkläden av fossilplast med alternativ gjorda av sockerrör och kalk.

Motionen är undertecknad av regionråden Ulric Andersson, Åsa Johansson och Mats Sandström.

Artikeltaggar

Åsa JohanssonKlimatMats SandströmMiljöPlastPolitikRegion VärmlandSjukvårdSocialdemokraternaUlric AnderssonVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare