Hoppa till huvudinnehållet

Kyrkovalet: Resurserna krymper – här har två kyrkor stängt porten

Publicerad:
Lina Larhult (S) är ordförande i kyrkorådet i Karlstads pastorat. Hon var med och fattade det smärtsamma beslutet att stänga kyrkorna på Rud och Herrhagen för att minska utgifterna.
Lina Larhult (S) är ordförande i kyrkorådet i Karlstads pastorat. Hon var med och fattade det smärtsamma beslutet att stänga kyrkorna på Rud och Herrhagen för att minska utgifterna. Foto: Lisa Olaison

På 20 år har Svenska kyrkan i Karlstads stift förlorat var fjärde medlem och resurserna krymper.

Nu är det kyrkoval, men hur länge finns kyrkan kvar mitt i byn?

I Karlstad har två kyrkor stängt de senaste åren.

Veronica Kjellman sitter i solen på parkleken på Rud i Karlstad. Äldste sonen leker, den yngste sitter i vagnen och äter. Här har kyrkan stängt. Detsamma gäller Herrhagskyrkan, som hon och familjen bodde nära tidigare.

– Där var vi jättemycket.

Hon tycker det är tråkigt att Herrhagskyrkan stängde.

– Framför allt på grund av öppna förskolan. Det var jättestort och fint och jättebra.

Veronica Kjellman med yngste sonen Pontus Sjöblom, tio månader. Hon är kvar som medlem i Svenska kyrkan för att kyrkan ”gör så mycket mer än att hålla sina söndagsgudstjänster”.
Veronica Kjellman med yngste sonen Pontus Sjöblom, tio månader. Hon är kvar som medlem i Svenska kyrkan för att kyrkan ”gör så mycket mer än att hålla sina söndagsgudstjänster”. Foto: Lisa Olaison

Hon är medlem i Svenska kyrkan och ska rösta i kyrkovalet nu i september.

– Kyrkan gör så mycket mer än att hålla sina söndagsgudstjänster. De finns där för många gamla och ensamma. Många pratar om att kliva ur Svenska kyrkan, men jag är kvar just på grund av att det finns så mycket mer.

Långt ifrån alla tänker som Veronica Kjellman.

Medlemsras

I fjol var antalet medlemmar i Karlstads stift runt 85 000 färre än när kyrkan skildes från staten vid sekelskiftet. Andelen invånare i stiftet som är medlemmar i kyrkan har sjunkit från 89,7 till 66,2 procent. Alltså från nio av tio till två av tre.

De flesta utträdena beror på att medlemmar dör ur kyrkan, men många begär också utträde.

Så ska kyrkan pandemisäkra valet

Antalet barn som döps och de som begär aktivt inträde täcker inte tappet.

Antalet medlemmar och hur stora inkomster de har styr hur mycket pengar Svenska kyrkan har att röra sig med.

Nu börjar det märkas att resurserna krymper. Under den senaste mandatperioden fattade Karlstads pastorat det smärtsamma beslutet att stänga både Herrhagskyrkan och Rudskyrkan i Karlstad. Även Östra Fågelviks församlingshem och en del andra lokaler avvecklades.

Smärtsamt

Socialdemokraten Lina Larhult är ordförande i kyrkorådet i Karlstads pastorat och aktiv i kyrkopolitiken sedan 16 år. Hennes nomineringsgrupp är den största i pastoratet.

– Vi hade under lång tid vetat att vi inte kommer att kunna fortsätta i den takten, utan att vi behövde minska våra utgifter.

Kyrkopolitikern Lina Larhult (S) säger att det var en sorg att stänga två kyrkor i Karlstad.
Kyrkopolitikern Lina Larhult (S) säger att det var en sorg att stänga två kyrkor i Karlstad. Foto: Lisa Olaison

Kyrkopolitiker, anställda och ideellt engagerade tog fram en strategisk plan och till sist fattade politiken beslutet att stänga bland annat kyrkorna på Rud och Herrhagen. 13 tjänster togs bort, även om ingen behövde sägas upp, och man minskade utgifterna med 10 miljoner.

– Det var en otrolig sorg i det här arbetet för oss alla. Det var jättetufft även för mig att stå i något slags tät i det här arbetet och ta bort människors trygghetsplatser och mötesplatser.

Nu är hyreskontraktet för Rudskyrkans lokaler uppsagt. En ny diakon ska ansvara för området, men om det blir någon liten lokal i stadsdelen eller inte är oklart.

– Vi vill ha en närvaro även på Rud, så den nya tjänsten ska försöka hitta samarbeten.

Saknar öppna förskolan

Coronapandemin har givetvis bidragit till att många aktiviteter förändrats, flyttats eller lagts i malpåse. Men några som saknar Rudskyrkan, och inte minst öppna förskolan där, är Louise Johansson med barnen Malin, Elin och Liam.

– Jättetråkigt! Det var väldigt mysigt och trevligt att vara där, säger Louise Johansson.

Louise Johansson, med barnen Elin, Liam och Malin i Ruds centrum. De saknar öppna förskolan i Rudskyrkan.
Louise Johansson, med barnen Elin, Liam och Malin i Ruds centrum. De saknar öppna förskolan i Rudskyrkan. Foto: Lisa Olaison

Hur ofta var ni där?

– En eller två gånger i veckan, kanske.

Åttaåriga dottern Malin saknar kyrkan.

– Jag tycker det är väldigt tråkigt, på ett dåligt sätt, säger hon om att den stängt och fortsätter:

– Jag hade väldigt kul där och vill inte att den ska vara stängd.

Louise Johansson var nöjd med kyrkans verksamhet på Rud.

– Det de har gjort har varit bra. Att de har hjälpt dem som haft det tufft med matkassar och så där.

Hon brukar rösta i kyrkovalet och ska göra det även i år.

– Du kan vara med och försöka styra lite.

Sug efter kyrkan

Herrhagskyrkan är helt avvecklad och har tagits över av Karlstads kommun. Lina Larhult säger att hon som kyrkorådsordförande fått en del arga samtal och mejl när planerna på neddragningen blev kända. Men hon tror att de flesta förstår varför besluten fattades.

– Det har inte bara handlat om en avveckling, utan det har handlat om hur vi ska utveckla det här tillsammans. Allt är inte på plats än, men det har kommit väldigt mycket goda idéer ut av det.

Även om medlemmarna blir allt färre ser Lina Larhult ett sug efter kyrkan.

– Det sociala arbetet är en av kyrkans viktigaste delar. Jag är helt övertygad om att vi behövs. Den kristna tron har byggt vårt samhälle på något sätt och det är inte bara i ord utan i handling som man hjälper sina medmänniskor. Sedan vill kyrkan givetvis att alla ska ta del av den kristna tron.

”Allt dör i centrum”

I solen på Rud sitter Karin Hedlund, Inga-Britt Carlsson och Gunborg Svensson och dricker kaffe.

– Lokalerna har stått tomma väldigt länge. Allting dör ju här i centrum, säger Karin Hedlund om Rudskyrkan.

Förr gick hon en del i olika kyrkor, inte minst för musiken.

– Många gamla ensamma människor ska väl ha en plats att kunna gå till, tycker jag. Och här har de ju ingenstans att gå, säger hon.

– Kaffe och frukost kunde man äta, säger Gunborg Svensson.

– Sopplunch och så där, säger Inga-Britt Carlsson.

Inga-Britt Carlsson, Gunborg Svensson och Karin Hedman fikar i solen. ”Lokalerna har stått tomma väldigt länge. Allting dör ju här i centrum”, säger Karin apropå att Rudskyrkan har stängt.
Inga-Britt Carlsson, Gunborg Svensson och Karin Hedman fikar i solen. ”Lokalerna har stått tomma väldigt länge. Allting dör ju här i centrum”, säger Karin apropå att Rudskyrkan har stängt. Foto: Lisa Olaison

De är lite osäkra på om de ska rösta i kyrkovalet.

– Jag har inte tänkt så långt, säger Inga-Britt Carlsson.

– Jag är för gammal, jag tar mig inte ut, säger Gunborg Svensson.

”... genom hela livet”

Frågan är hur länge den neddragning som gjorts i Karlstads pastorat den här mandatperioden räcker. Lina Larhult bedömer inte att man behöver dra ner mer de kommande fyra åren.

Hur länge kan ni upprätthålla dagens nivå om medlemsantalet bara fortsätter sjunka?

– Det är jättesvårt med prognoser. Eftersom vi är mer och mer eftertraktade hoppas jag att människor kan se att vi fyller en stor funktion. Jag känner lite mer tillförsikt i och med de olika insatserna vi försöker göra.

Vad krävs för att vända trenden?

– Att vi fortsätter att vara den här tryggheten för människor och relevanta i människors vardag. Att människor faktiskt ser att vi finns där genom hela livet. Jag träffar många människor som verkligen har ett sug efter att få prata om existentiella frågor.

"Jag hoppas att folk fortsätter se hur viktiga vi är”, säger kyrkopolitikern Lina Larhult (S) inför kyrkovalet.
"Jag hoppas att folk fortsätter se hur viktiga vi är”, säger kyrkopolitikern Lina Larhult (S) inför kyrkovalet. Foto: Lisa Olaison

Hon räknar upp flera saker som kyrkan gör i dag.

– Samtalsakuten, familjerådgivning, vår diakonala verksamhet som hjälper människor. Vi är också påtryckare i i frågor när människor hamnar mellan stolarna. Jag hoppas att folk fortsätter att se hur viktiga vi är.

Själv ska Lina Larhult lämna, eller åtminstone ta en paus från, kyrkopolitiken när den här mandatperioden är slut. Hon har haft uppdrag både i församling, på stiftsnivå och i kyrkomötet på nationell nivå.

– Min drivkraft har varit att vi ska fortsätta vara en kyrka för alla och bry sig om dem som är svagast.

Ska rösta

Medan äldste sonen leker på parkleken på Rud säger Veronica Kjellman om kyrkan:

– De finns ju för alla, på alla sätt och vis.

Hon ska rösta i kyrkovalet.

– Det är viktigt att göra sin röst hörd och vara med och påverka, annars har man ingen rätt och klaga.

Så många är med i Svenska kyrkan i Karlstads stift
20202015201020052000
Antal medlemmar246 270268 865288 073309 884331 384
Andel medlemmar av befolkningen (procent66,273,679,684,989,7
Aktiva inträden304349217219193
Aktiva utträden2 0601 6361 9572 457704
Avlidna medlemmar3 4363 7583 8914 1244 550

Kyrkovalet

Kyrkovalet sker söndag den 19 september, men det går att förtidsrösta från och med den 6 september.

Rösträtt har alla som är medlemmar i Svenska kyrkan, är folkbokförda i någon församling och har fyllt 16 år senast på valdagen.

Den som röstar ska ha med legitimation och helst också sitt röstkort. Alla med rösträtt ska få sina röstkort hem senast den 1 september.

Drygt 211 000 invånare i Karlstads stift har rösträtt i valet.

Val sker till tre olika nivåer:

Kyrkofullmäktige styr församlingens eller pastoratets arbete och beslutar bland annat om dess budget. En församling ska fira gudstjänst, ha undervisning och bedriva diakoni och mission.

Stiftsfullmäktige leder stiftet, kyrkans regionala nivå, som ska ha tillsyn över och stötta församlingarna i stiftet. Man fattar beslut om budget för stiftet och om nivån på kyrkoavgiften för alla medlemmar i stiftet.

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ och beslutar om regelverket för kyrkan.

Det går att personrösta på upp till tre kandidater.

I kyrkovalet röstar man inte på partier, utan på nomineringsgrupper. En del av dem har partipolitisk anknytning, andra inte.

Källa: Svenska kyrkan, svenskakyrkan.se, Ingrid Kåwe, Karlstads stift.

Artikeltaggar

DalslandEtik och religionKarlstads pastoratKarlstads stiftKyrkorådetKyrkovaletLina LarhultPolitikRudRudskyrkanVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.