Insändare: Fartdårar på elscooter i parkleken - dödsfälla för småbarn

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Parklekarna i Karlstad har blivit otrygga platser för barnen på grund av elscootrar som körs av ungdomar i hög fart, tycker insändarskribenten ”Orolig mamma” som efterlyser förebyggande åtgärder innan det sker en olycka.
Foto: TT

Efter några besök på två av parklekarna i Karlstad; Våxnäs och Rud, så har jag insett att det är en fara för mina barn att leka där. Det är fruktansvärt tråkigt eftersom det har varit en trygg och säker plats för barnen tidigare. Anledningen till att det inte är tryggt längre är elscootrarna.

Äldre barn kör race med varandra i hög hastighet, de åker 3-4 stycken, eller bara far runt som fartdårar. Kommer det en tvååring som kolliderar med en elscooter i maxfart så undrar jag - VEM tar på sig ansvaret?

Parklekarna har alltid varit en trygg plats för barn att kunna röra sig på, men nu vågar jag inte släppa barnen på en så tidigare enkel cykeltur runt huset, kullen eller på området över huvud taget. Livsfarligt! Det är nog dags att försöka påverka uthyrarna att platser som parklekar, förskolor och skolor är röda zoner. Har sett att personalen ihärdigt försökt säga till förarna, men områdena är på tok för stora för att kunna kontrollera. Måste det hända innan någon agerar? Sätt press, Karlstads kommun, på uthyrarna; minimum 18-årsgräns, krav på bank-id och krav på uthyrarna att ”ta bort” dessa områden.

Uthyrarna borde se hur dessa scootrar behandlas, framför allt av ungdomar i yngre tonåren. Det kan väl ändå inte vara meningen att barn ska riskera svåra skador för att större barn ska köra som vildar? Ska vi föräldrar behöva sätta på våra barn hjälmar och skyddsutrustning för ett besök på parklekarna? Det måste kunna finnas andra ytor att köra på. Gör något i förebyggande syfte!

Orolig mamma

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.