Hoppa till huvudinnehållet

”Ferlin lever” – poetens sällskap har gått från dödsdömt till nytändning

Publicerad:
Ferlinstatyn står vid älven i centrala Filipstad, en skulptur skapad av K G Bejemark 1976. Nu ska också Ferlinsällskapet tydligare knyta sig till den folkkäre poetens värmländska ungdomsstad.
Ferlinstatyn står vid älven i centrala Filipstad, en skulptur skapad av K G Bejemark 1976. Nu ska också Ferlinsällskapet tydligare knyta sig till den folkkäre poetens värmländska ungdomsstad. Foto: Lena Richardson

Ferlinsällskapet har vänt nedläggningshot till framtidstro. Ett led i det är nya och starkare band med poetens ungdomsstad Filipstad – och med den folkkäre poetens släktingar.

– Ferlin lever, säger tillträdande ordförande Hans Rutberg.

Flera kända musikprofiler – bland andra Tommy Körberg, Sven-Bertil Taube, CajsaStina Åkerström och Lasse Berghagen – skrev i våras under ett upprop för Ferlinsällskapet.

Då var det kris. Sällskapet var nere för räkning, med för få aktiva medlemmar, ebb i ekonomin och en styrelse på väg att ge upp.

Nu ser det mycket bättre ut.

– Nu gör vi inte en omstart, för vi har ju aldrig lagt ner, men det läggs inte ner utan det blir en omprioritering. Vi är några nya med nya idéer och nu provar vi det, säger Hans Rutberg, som i mitten av september blir sällskapets nya ordförande.

Gemensam hemsida

En viktig del i nyordningen är att sällskapet får en starkare koppling både till Nils Ferlins barndomsstad Filipstad och till släkten Ferlin.

– Tanken är att försöka samla Ferlinintresset, så att det inte spretar åt olika håll och vi drar i olika riktningar, säger Hans Rutberg, som själv är Ferlinsläkting; Nils Ferlin var bror till hans mormor.

Ett första steg i samarbetet syns redan. Nu har sällskapet och släkten en gemensam hemsida, ferlin.se.

Lovar 200 000

Ferlins släktingar ger också en välkommen förstärkning av sällskapets ekonomi.

– Släkten Ferlin och även den finska delen, hans fru Henny Ferlins släktingar, avstår nu tillsammans 20 000 kronor varje år i tio år av royalties. De går till att dela ut Ferlinpriset och trubadurpriset, säger han.

Tydlig koppling

Den starkare kopplingen till Värmland och framför allt Filipstad börjar också märkas. I den nya styrelsen som tillträder den 18 september, finns två nya styrelsemedlemmar som bor i Filipstad: Pia Lindskog och Rolf Mårth.

Pia Lindskog är sedan i somras ordförande för kulturföreningen Kulörta lyktor, som driver museet Kvarnen i Filipstad, där det finns ett konstgalleri och ett Ferlinmuseum. Nu blir hon snart även styrelseledamot i Nils Ferlin-sällskapet.
Pia Lindskog är sedan i somras ordförande för kulturföreningen Kulörta lyktor, som driver museet Kvarnen i Filipstad, där det finns ett konstgalleri och ett Ferlinmuseum. Nu blir hon snart även styrelseledamot i Nils Ferlin-sällskapet. Foto: Lena Richardson

Rolf Mårth är Ferlinkännare och vistolkare, som bland annat varit aktiv i den lokala Ferlingruppen. Pia Lindskog är ordförande i kulturföreningen Kulörta lyktor, som driver Ferlinmuseet i Filipstad.

– Det är jättepositivt att vi får en tydlig koppling till Filipstad, säger Pia Lindskog.

Mindre Stockholmsfokus

Att Filipstad syns i Ferlinsällskapet är viktigt, tycker också Hans Rutberg:

– Jag hoppas att det ska stärka både Ferlinintresset i Filipstad och Nils Ferlin-sällskapet. Jag tror att det kommer att bli en synergieffekt i att vi mer tydligt visar att vi samverkar. Förut har det nog varit mycket Stockholmsfokus i Ferlinsällskapet, säger han.

Nu ska Filipstad få en Ferlindag. Planen är att den ska vara med i programmet under Filipstads årliga festival Filibjurveckan. 2022 års Ferlinpris och trubadurpris kommer troligen att delas ut i Filipstad, men för framtiden är en tanke att dela ut det ena priset i Filipstad på sommaren och det andra i Stockholm på vintern.

– Ett mål är att ha en Ferlinaktivitet en gång per år i Filipstad och en gång per år i Stockholm, säger Hans Rutberg.

Livskraftig poesi

Han ser positivt på framtiden för sällskapet.

Att Ferlin som poet är fortsatt livskraftig är förstås en grundförutsättning.

– Jag uppfattar Ferlin som fortfarande aktuell. Han lever! Jag tänker fortfarande att det går att fortsätta med Ferlinsällskapet, även fast de flesta litterära sällskap krymper, säger Hans Rutberg.

Nils Ferlin föddes i Karlstad 1898 men flyttade redan som barn till Filipstad, där han hedrats med en staty.
Nils Ferlin föddes i Karlstad 1898 men flyttade redan som barn till Filipstad, där han hedrats med en staty. Foto: Lena Richardson

Ny Ferlinbok i höst

Förutom sitt engagemang i Ferlinsällskapet är han också aktuell med en bok om Nils Ferlin. Den kommer ut i dagarna och han har skrivit den tillsammans med Jenny Westerström, professor emeritus i litteraturvetenskap, som tidigare skrivit både avhandling och biografi om Nils Ferlin.

Hon är också en av styrelseledamöterna i den nya styrelsen och tillsammans kommer de redan i höst att bege sig till Filipstad. I oktober ska de hålla styrelsemöte med sällskapet, men också presentera boken ”Efterskörd - Ferlinfynd från en spånkoffert”.

Svenska musikkändisar höjer sina röster för FerlinHan får Nils Ferlin-priset: ”En poet i Ferlins anda”Värmländska akademien satsar på Ferlin – håller högtidsmöte i Filipstad

Artikeltaggar

FilipstadFörfattareLitteraturNils FerlinNöje/KulturPoesiStockholmTommy KörbergVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.