Centrumkärnan utarmas av externa köpcentra

Debatt
PUBLICERAD:
Som invånare i Karlstad värderar jag helt klart en levande och myllrande stadskärna högre än de framväxande, könlösa köptemplen i stadens utkanter, skriver Agne Sandberg.
Foto: Helena Karlsson
Problemet är att man i första hand lånat sitt öra åt penningstarka butikskedjor vars första prioritet var – och är – att sälja, sälja och sälja, skriver Agne Sandberg.

I en debattartikel 28 augusti säger det blågröna styret att man nu ska ta fram en plan för att stärka Karlstads centrum tillsammans med näringslivet. Ja, med den butiksdöd som var och en av oss bevittnat under en längre tid är detta verkligen angeläget.

Några dagar senare skriver en insändare att ”Vår så fina stad liknar en spökstad”. Och vederbörande konstaterar helt korrekt att problemen med döende citykärnor – i Karlstad, liksom i många andra städer – till stor del beror på framväxten av externt placerade köpcentra. Detta är gammal kunskap. Inom svensk stadsplaneringen har man varnat om detta under 20-30 år. Men likväl har denna olycksaliga utveckling fortsatt.

I Karlstad har varierande politiska majoriteter aktivt verkat för de kraftfulla köpmagneterna på Bergvik och Välsviken. Självklart har man då i bästa samförstånd med berört näringsliv vidtagit de mått och steg som behövts. Problemet är att man i första hand lånat sitt öra åt penningstarka butikskedjor vars första prioritet var – och är – att sälja, sälja och sälja. De har inte något som helst intresse av att bevara, skydda eller gynna centrumutvecklingen i Karlstad. Lyssnade de styrande någonsin på de näringsidkare vars verksamhet varit knuten till stadens centrum?

Som invånare i Karlstad värderar jag helt klart en levande och myllrande stadskärna högre än de framväxande, könlösa köptemplen i stadens utkanter.

Och nu är ännu en sådan anläggning på gång på Månsberget. Om den blågröna majoriteten under hösten med SD:s stöd driver igenom detta i kommunfullmäktige, så har man verkligen visat med vilket allvar man tar sig an uppgiften att ”stärka Karlstads centrum”. Trovärdigt?

Agne Sandberg

Vänsterpartist

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.