Hoppa till huvudinnehållet

Arvikaprofiler gör musik: "Ett fritt tänkande"

Publicerad:
Per Gustavsson har bland annat illustrerat böckerna om Familjen Knyckertz och Prinsessan. Marcus-Gunnar Pettersson prisades nyligen för sitt arbete med "Barnens bästa bibel". Nu gör de musik tillsammans.
Per Gustavsson har bland annat illustrerat böckerna om Familjen Knyckertz och Prinsessan. Marcus-Gunnar Pettersson prisades nyligen för sitt arbete med "Barnens bästa bibel". Nu gör de musik tillsammans. Foto: Anders Nyberg

Ifjol delade bilderboksförfattarna Marcus-Gunnar Pettersson och Per Gustavsson på Landstingets Frödingstipendium och nu är duon aktuella med ett musikaliskt samarbete. På den nyligen släppta singeln "Time to spend" visar duon upp en skör, akustisk pop.

– Vi känner varandra sedan några år, berättar Marcus-Gunnar Pettersson.

– Bilderboksbranschen som vi verkar inom är inte så stor, så vi har sprungit på varandra flera gånger. Vi blev snabbt vänner.

De är dessutom båda från Arvika, Marcus-Gunnar Pettersson är återinflyttad efter några år i Stockholm.

– Båda har vi gjort musik på tu man hand, i var sitt hörn. Men så skickade Per en låtgrund till mig och undrade om vi skulle göra något tillsammans. Vi skrev en text tillsammans och jag gjorde en sångmelodi och sjöng.

Flera låtar är på gång.

– Vi jobbar med ytterligare två låtar som skickar mellan oss fram och tillbaka. Så det här kommer att fortsätta.

"Länge varit en dröm"

"Time to spend" släpps under namnet Per Gustavsson/Vender.

– Vender är mitt artistnamn, jag fick pressa ur mig ett namn nu när musiken skulle ut på strömningstjänsterna, ler han.

– Anledningen till artistnamnet är att jag sedan fyra år arbetar på ett soloalbum. Ett artistnamn gör det enklare att skilja på saker.

Redan som 12-åring började Marcus-Gunnar Pettersson "pilla" på gitarren som han fått av sin pappa. Musiken är en stor del av hans vardag.

– Det har alltid varit väldigt givande. Och när teckningen gick över från att vara min hobby till att bli mitt jobb, så har musiken fått fylla hobby-funktionen. Musiken är väldigt viktig för mig. Det har länge varit en dröm att få ihop ett eget album. Jag har en vän som heter Per-Anders som hjälper mig, han har en fin studio så jag slipper knastriga mikrofoner.

Marcus-Gunnar Pettersson och Per Gustavsson är båda från Arvika.
Marcus-Gunnar Pettersson och Per Gustavsson är båda från Arvika. Foto: Privat/Stefan Tell

"Mer melankolisk"

Marcus-Gunnar Pettersson nämner Radiohead som en av många favoriter och beskriver sin egen musik som indiepop-rock.

– Den musik jag gör på egen hand skiljer sig ganska mycket från den jag och Per gör. Min är mer melankolisk. Jag har aldrig kunnat vila, om jag har ritat på dagarna så har jag gått till musiken om kvällarna. Musiken är friare för mig, den står för ett fritt tänkande.

Ofta när han arbetar med böcker gör han det i samarbete med en författare – det finns en given mall, en målgrupp, ett scenario.

– I musiken kan jag jobba utan att riktigt fatta vad jag gör. Det är som att komponera i bilder – jag klipper ihop och får det att passa. När jag jobbar med bild är det hela tiden så viktigt att det blir "rätt".

Samarbetet med Per Gustavsson säger han har gett blodad tand.

– Ja, jag inser att jag kan släppa ifrån mig saker utan att vara så övernervös kring allt. Det går att göra saker bara för att det är kul. Kanske att det där soloalbumet kan bli klart någon gång till våren.

Artikeltaggar

LitteraturMusikNöje/KulturPer GustavssonPopRockStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.