Otrolig uppvisning av Calgary Games – San Moteur trea

Publicerad:
Calgary Games vann i överlägsen stil. Bakom ser man trean San Moteur med Björn Goop. Foto: Lars Jakobsson

På förhand var det tre hästar som stack ut i Svenskt Travderby. När vi hade facit var det en häst som var klart bäst när Calgary Games vann från utvändigt ledaren på tiden 11,7.

– Han påminner mycket om sin pappa Readly Express, sa tränaren Timo Nurmos.

Önas Prince har dominerat bland de fyraåriga hingstarna i år genom att vinna Kungapokalen och Sprintermästaren och det såg lovande ut för en trippel när han tog ledningen i Svenskt Travderby. På sin utsida fick han Calgary Games medan det värmländska hoppet San Moteur fick tredje par utvändigt då Henry Flyer Sisu hann ner framför.

San Moteur fick attackera i tredjespår ut på slutvarvet och kom sedan ner i andra par utvändigt på den sista långsidan. Men i samma veva gick det väldigt fort i täten och i den sista kurvan syntes det vad som var på gång. Calgary Games tryckte stenhårt på Önas Prince och på upploppet försvann han till en överlägsen seger på ett sätt som gav vibbar till Maharajah och inte minst hans pappa Readly Express.

Calgary Games med lagerkransen.
Calgary Games med lagerkransen. Foto: Lars Jakobsson

– Calgary Games är toppen och var i bästa form i dag. Jag kunde köra ett eget lopp i dödens. När jag tittade bakåt 500 kvar och såg att det inte kom någon och Nordströms häst såg lite trött ut hade jag allt kvar i min häst, sa Jorma Kontio.

Fortsatt obesegrad

Det här var den sjunde starten och den sjunde segern för Calgary Games.

– Han påminner mycket om sin pappa Readly Express, även i psyket. Jag har hela tiden känt att det är en häst för de stora loppen och målet har varit att ha honom på topp till det här loppet. Vi körde med fast huva så det finns växlar kvar, sa Timo Nurmos.

Goop nöjd

San Motuer gick ett rejält slutvarv och var knappt slagen av Önas Prince som trea, en placering värd en miljon kronor då han är med i premiechansningen.

– Jag kunde inte köra från start som jag ville och det gjorde att vi tappade andra par utvändigt och fick tredje par utvändigt i stället. Vi fick gå en speed på den sista långsidan, det var inte segern som rök på det men kanske andrapriset. Calgary Games var fantastiskt bra men jag tycker att min häst också gjorde ett bra lopp, sa Björn Goop.

Ny storloppsseger

I Derbystoet blev det en ny storloppsseger för konstellationen Daniel Redén som tränare och Örjan Kihlström som kusk när Honey Mearas vann loppet.

I försöket till finalen fick hon trava utvändigt om ledande Global Brilliance och den historien upprepades nu med den skillnaden att Honey Mearas var först i mål den här gången. Honey Mearas var mycket imponerande när hon vann på 11,5/2 140 meter, en tiondel bättre än Cash Crowes banrekord.

– Hon fick göra jobbet på egen hand med tredjespår i den första kurvan och dödens under resten av loppet så hästen är fantastiskt bra. Det är inte många ston som klarar av att gå de loppen och vinna och dessutom göra det ganska säkert. Hon var fantastiskt fin i Stochampionatet också men då fick hon ett annat lopp men insatserna är likvärdiga, sa Örjan Kihlström.

Honey Mearas vann Derbystoet.
Honey Mearas vann Derbystoet. Foto: Mikael Rosenquist

Global Brilliance höll till andraplatsen, en fin fjäder i hatten för tränaren David Persson, och efter en lysande avslutning från tredje par utvändigt slutade Sayonara trea för Carl Johan Jepson. Eagle Eye Sherry galopperade i den sista kurvan och slutade oplacerad.

I K.G.Bertmarks Minne tog Tyler Mifsud sitt livs största seger när han vann med Galantis. Galantis har tidigare varit bäst när han fått smyga med i ryggar och speeda till slut, men den här gången travade han utvändigt om ledande Bravo Santana och vann lätt ändå.

Artikeltaggar

Björn GoopJägersroJorma KontioÖrjan KihlströmTravV75

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare