Hoppa till huvudinnehållet

Här protesterar barnen mot regionens parkeringsplaner

Publicerad:
Clara Djurberg, trea från vänster i bakre raden, och många andra barn gör tummen ner för den parkeringsplats regionen vill bygga på fotbollsplanen vid Seminarieparken. I bakgrunden skymtar det nya parkeringshus som Clara tycker man kan använda i stället.
Clara Djurberg, trea från vänster i bakre raden, och många andra barn gör tummen ner för den parkeringsplats regionen vill bygga på fotbollsplanen vid Seminarieparken. I bakgrunden skymtar det nya parkeringshus som Clara tycker man kan använda i stället. Foto: Joachim Lagercrantz

– Är bilar viktigare än barn?

Det undrar 11-åriga Clara Djurberg i Karlstad, som protesterar mot Region Värmlands planer på en parkeringsplats på fotbollsplanen vid Seminarieparken i Karlstad.

Clara Djurberg och runt 15 andra 10- och 11-åringar gör tummen ner för regionens planer på en tillfällig parkeringsplats på fotbollsplanen vid Seminarieparken. På fredagseftermiddagen samlades de i protest mot att planen kan bli en parkeringsplats en tid.

Fotbollsplanen vid Seminarieparken har varit till hälften täckt av grus i flera månader.

– Vi tycker att det är fel att de har byggt en parkeringsplats på en fotbollsplan, där barn idrottar och där de ska ha klassfotboll och vanlig fotboll, säger Clara Djurberg.

Varför protesterar ni just i dag?

– För snart kommer de att börja använda parkeringen och då kanske det är för sent att få bort den.

Det är inte så lätt att spela fotboll med en massa bilar i närheten, tycker barnen. De vill att fotbollsplanen ska få vara just fotbollsplan.
Det är inte så lätt att spela fotboll med en massa bilar i närheten, tycker barnen. De vill att fotbollsplanen ska få vara just fotbollsplan. Foto: Joachim Lagercrantz

Vad vill ni?

– Vi vill att de ska tänka om och riva den. De har byggt ett parkeringshus, precis bredvid, så det skulle de kunna använda. Men i stället väljer de att bygga här och det tycker jag är fel, säger Clara Djurberg.

Det nyinvigda parkeringshuset på Centralsjukhusets parkering skymtar en bit bort från fotbollsplanen.

Tanken är att parkeringsplatsen på planen ska vara tillfällig. Men Clara Djurberg säger att den påverkar barnen under tiden den finns.

– Om man gillar att spela frisbee-golf, fotboll eller om man ska ha klassfotboll, kanske man vill vara här, men då är det svårt. Man är ju rädd om bilarna, om man råkar sparka en boll på eller så, så går de ju sönder.

– Är bilar viktigare än barn? frågor hon.

Flera turer

Region Värmlands fastighetschef Annette Andersson har bett att få återkomma med kommentar i frågan.

NWT har tidigare berättat om att turerna kring den tillfälliga parkeringsplatsen, som skulle kunna rymma runt 150 bilar. Först gav Karlstads kommun regionen tillfälligt bygglov för parkeringsplatsen. Men sedan sa länsstyrelsen nej efter att privatpersoner överklagade.

Senare sökte regionen nytt bygglov och även det överklagades. Men den här gången avslog länsstyrelsen överklagandet.

I juni sa Annette Andersson till NWT att regionen ville vänta med att göra klart parkeringen tills länsstyrelsens beslut vunnit laga kraft.

Läs tidigare artiklar:

Till sist: Länsstyrelse-ja till parkering på fotbollsplan vid CSKDet skulle bli en parkering – har bara blivit ett grustäckeLänsstyrelsen stoppar tillfällig parkering vid CSK

Artikeltaggar

Annette AnderssonBarnBilCentralsjukhuset i KarlstadFotbollKlassfotbollMotion och hälsaParkeringRegion VärmlandTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.