Hoppa till huvudinnehållet

Hårde Karlstadstränaren om sin stil: ”Älskar demokrati – om jag har sista ordet”

Publicerad:
Karlstad Fotbolls Kostas Panagopoulos är en tränare som är engagerad vid sidlinjen. Foto: Tommy Andersson

Under lördagen spelar Karlstad Fotboll sin kanske viktigaste match i klubbens korta historia.

Toppkonkurrenten Umeå kommer på besök till Tingvalla.

Men att det är en match som betyder mer än andra vill tränaren Kostas Panagopoulos inte hålla med om.

– Alla matcher är viktiga. Vi är mitt i en process som tar tid. Allt handlar om tålamod och fokus, säger KF:s grekiske tränare.

Vad Kostas Panagopoulos än säger är lördagsmatchen en nyckel till om Karlstad Fotboll kan ta ytterligare ett steg mot den hägrande kvalplatsen till Superettan.

Att rubba serieledande Brommapojkarna är ogörligt, det förstår alla, men ett formstarkt Karlstad kan vid vinst mot Umeå skaffa sig ett finfint läge i jakten på andraplacerade Sandviken.

– Det här är min typ av match, det är vad jag lever för, säger KF-tränaren.

Vissa skulle kalla Kostas Panagopoulos karismatisk, andra skulle kalla honom en udda figur. Oavsett vad så har han under sina år i Sverige visat resultat.

På tre år tog han Stockholmsklubben Akropolis från en undanskymd position i ettan till Superettan. I Grekland har han en bakgrund som huvudtränare i högstaligans Panionios från Aten.

Och han lever för fotbollen.

– Jag går från mitt kontor på Våxnäs idrottsplats till min lägenhet. Där fortsätter jag studera fotboll, det är vad jag gör. Jag vet inte ens hur det ser ut i centrala Karlstad, säger han med det karaktäristiskt sneda leendet.

Man skulle kunna få uppfattningen att du är en tämligen diktatorisk ledare...

– Neeej, jag gillar att föra dialog med spelarna. Jag älskar demokrati, jag är ju från Grekland. Men här i laget så handlar demokratin om att jag alltid har sista ordet, haha. Lite som Brian Clough, han är min idol.

Kostas Panagopoulos är on a mission. Han ska göra något av fotbollen i Karlstad och han jobbar inte med någon quick fix.

– Processen måste få ta tid. När jag kom in efter ett tiotal matcher förra säsongen handlade det om överlevnad. Det var nytt för mig, men det vara bara att anpassa sig och vi löste det. Nu har jag fått jobba med den här truppen ur ett annat utgångsläge och nu börjar spelarna förstå vad jag vill ha, nu spelar de som jag vill, säger Kostas.

Och tar fram en filmsekvens på dataskärmen för att visa vad han menar.

– Vi ska göra det här genom att spela offensiv fotboll, vi ska gå framåt.

Och offensivt är det. Karlstad Fotboll har gjort åtta mål totalt i de två matcher som spelats under höstsäsongen.

Tittar man ytterligare åtta omgångar bakåt är laget formstarkast i serien - om man exkluderar BP som gått fullt.

Panagopoulos vill också bygga upp fotbollsintresset i Värmlands största tätort. Något som inte lär göras med vänster hand.

– Vi har en utmaning här. Jag vet att det här är en hockeystad, men vi ska kunna bygga en fanbase för det här laget, det är jag övertygad om.

Hösten är tränare Kostas årstid - det upprepar han ofta. Då brukar hans lag vara synnerligen svårbesegrade - det finns det fakta på.

– Allt handlar om förberedelser. Att man gör saker för ett syfte. Dessutom vet jag nu exakt hur de andra lagen spelar, vi har mött dem en gång tidigare. Man kan säga att det är ett mindgame.

Det är underförstått att han har läst på Umeå, lördagens motståndare.

– Ett bra lag, de har haft ungefär samma manskap i fyra säsonger nu och spelarna är samkörda. Men vi är i bra form, vi har gjort jobbet från början. Vi har allt i egna händer.

Artikeltaggar

Ettan norraFotbollIF Karlstad FotbollKostas PanagopoulosUmeå FC

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.