En het segerkandidat: ”San Moteur kommer att vara mycket bättre i finalen”

Publicerad:
San Moteur tillsammans med Håkan Arvidsson, Björn Goop och skötaren Jessica Jonsson. Foto: MALIN HEIDENBERG

Svenskt Travderby brukar kallas för travsportens blå band.

På söndag är det dags för årets upplaga på Jägersro med en värmländsk häst i en av huvudrollerna.

– San Moteur har tagit försöket väldigt, väldigt bra och kommer att vara förbättrad till finalen, säger Håkan Arvidsson.

Det är Håkan Arvidsson, morbror till Björn Goop, som är ägare och uppfödare till San Moteur.

Han har fött upp hästar i många år och San Moteur är den fjärde generationen ur den egna uppfödningen och som mormors mor finns Tiba Lavec som vann Breeders' Crown 1994.

Redan när San Moteur var två år märkte Håkan Arvidsson att det här handlade om en undantagshäst. Nu är man framme vid Svenskt Travderby, men vägen till storloppet på Jägersro i Malmö var lite krokigare än man hade önskat.

Årsdebuten på Solvalla lämnade ett stort utropstecken efter sig när San Moteur vann mot kulltoppar trots en tidig galopp men sedan blev det ingen start för honom innan det var dags att kvala till Svenskt Travderby.

– Det var lite krångel på vägen. Tanken var att San Moteur skulle ha startat på Mantorp men han blev förkyld och hostade så han fick stå över den starten, berättar Håkan Arvidsson.

Det blev tio veckor mellan årsdebuten och start nummer två men det gick som det brukar göra när San Moteur startar: han vann loppet.

– Jag var lite osäker på formen för även om han hade fått många jobb var det inga tester i högre farter utan bara styrkejobb. När det sedan blev en tuff öppning med 12,7 det första varvet var jag lite orolig men han vann faktiskt med gott om krafter kvar och Björn tyckte att han var obrukad, säger Arvidsson.

Stora steg framåt

Med tanke på att det var så långt mellan starterna kan man misstänka att San Moteur är den häst som har gått framåt mest formmässigt till finalen och så låter det också från stallet.

– Det har varit positivt efter kvalet och han har tagit loppet väldigt, väldigt bra. Han ska ha gått framåt oerhört med kvalloppet i kroppen och det märks på honom också då han är väldigt pigg. Hur mycket han har gått framåt är svårt att säga, men 20-30 meter bättre bör det handla om. Men egentligen är det omöjligt för mig att säga då det bara är Björn som vet hur mycket krafter det var kvar i mål, säger Arvidsson.

Valde först

När det var dags för att välja spår vann man lotten och fick välja först. Det valet blev spår två bakom startbilen.

– Det var inget att tveka på utan nu sitter vi i ett andraspår direkt. Jag vet också att San Moteur är jättesnabb från start om Björn skulle ladda med honom men jag lägger mig inte i taktiken utan det får Björn bestämma. Han körde på extrem säkerhet senast för även om han blev störd till galoppen på Solvalla blir man ändå lite osäker.

På förhand är det tre hästar som delar favoritskapet i Svenskt Travderby. Förutom San Moteur är det Calgary Games och Önas Prince som är med i trion.

– Får min häst rätt lopp kommer han att vara med där framme. Men det är ett fruktansvärt bra lopp och Björn har sagt att det är det bästa Derbyt som han har kört. Det är väldigt jämnt och många otroligt bra hästar så det är smådetaljer som kommer att avgöra loppet. Jag vet hur högt Timo Nurmos håller Calgary Games då han har sagt att det är Readly Express-klass på honom. Jag har också stor respekt för Chiru och det kommer garanterat att krävas en 11-tid för att vinna loppet.

En enda chans

Att vinna ett stort årgångslopp är något alldeles extra och många tränare har sagt att de lika gärna vill vinna Svenskt Travderby som Elitloppet. Eftersom loppet är för fyraåriga hästar får man bara en chans att vinna loppet.

– Det är stort att vara med och jag har väntat på den här chansen i många år. Jag föder bara upp en eller två hästar per år och det är i princip omöjligt att få en bra vinstchans en gång till.

Hur reagerar du om San Moteur skulle vinna Svenskt Travderby 2021?

– Det kan jag inte svara på utan det får märkas om det skulle hända!

Artikeltaggar

Björn GoopHåkan ArvidssonJägersroSan MoteurTravV75

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare