Värmlänning nominerad till stort deckarpris för stilsäker debut

Publicerad:
Karin Wik är uppvuxen på Hammarö och bor i Göteborg och i sin deckardebut återvände hon till Värmland. Nu är hon nominerad till ett stort deckarpris för sin debut. Foto: Emelie Asplund

Hennes första bok kom ut i april och den gick inte obemärkt förbi i den stora deckarfloden: nu är Hammaröbördiga Karin Wik nominerad till priset Crimetime Award 2021.

Förra året fick Åmålsbördiga deckarduon Mohlin-Nyström ta emot priset för årets bästa deckardebut, för en bok som utspelar sig i Karlstad och Hammarö.

Ska det bli en författare med Värmlandskoppling som prisas även i år? Ja, kanske, för en av de nominerade är Karin Wik.

Hennes bok Skolan kretsar kring en internatskola på obestämd plats i Värmland.

”Vibrerar av närvaro”

”På tät, stämningsfull prosa som vibrerar av absolut närvaro tar författaren med oss in i internatskolans slutna värld. (---) Förutom berättelsens driv och nerv fastnar vi för den opålitliga berättaren och skildringen av ungdomstrauman och tystnadskultur. En osedvanligt stilsäker debut som ger mersmak” skriver juryn i motiveringen.

Fem debutanter tävlar

Karin Wik, född 1979, är uppvuxen på Hammarö och bor i Göteborg. Hon har tidigare arbetat som journalist, men arbetar idag med PR och kommunikation.

Nu tävlar hon mot fyra andra debutanter i kategorin Årets deckardebut 2021. De nominerade är:

Linda Ståhl, Syndaren ska vakna (Norstedts), Klas Ekman, De kapabla (Bookmark förlag), Anna Breitholtz Monsén, Stranden (Bokfabriken), Karin Wik, Skolan (Forum) och Leif Appelgren, Ingen ond man (Lind & Co).

Äran och 10 000 kronor står på spel, när en jury nu ska utse vinnaren. Även läsarna får vara med och rösta, innan avgörandet sker.

Stark konkurrens

Redan att utse finalisterna var ett stort jobb:

– I år var det ovanligt många högkvalitativa deckardebuter. Det blev en rafflande omröstning på slutet, då vi hade för många titlar i toppen. Några riktigt starka böcker hamnade precis utanför topp fem. På barnsidan har vi nog aldrig läst så många böcker som i år. Även där var det mycket hård konkurrens, säger Rebecka Edgren Aldén, juryns ordförande, i ett pressmeddelande.

Crimetime Award delas ut för sjunde året och utdelningen sker på Bokmässan i Göteborg den 25 september. Förutom deckardebut delas priser ut i kategorierna bästa barndeckare och årets deckarförfattare.

Karin Wiks tilltufsade reporterhjälte jagar dubbelmördare i VärmlandKarin från Hammarö bokdebuterar med skolrysare
Förra årets pristagare av Crimetime Award 2020: Peter Mohlin (Årets deckardebut) och Sofie Sarenbrant (Årets svenska debutförfattare).
Förra årets pristagare av Crimetime Award 2020: Peter Mohlin (Årets deckardebut) och Sofie Sarenbrant (Årets svenska debutförfattare). Foto: Karina Ljungdahl

Artikeltaggar

Bokmässan i GöteborgDeckareFörfattareGöteborgHammaröKarin WikKarlstadLitteraturNöje/KulturPeter MohlinPeter NyströmVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare