Hoppa till huvudinnehållet

Så ska Värmullsåsen utvecklas

Publicerad:
Så här har det sett ut på Värmullsåsen under Svenska rallyt. Nu när rallyt lämnat Värmland så kan det bli andra aktiviteter här.
Så här har det sett ut på Värmullsåsen under Svenska rallyt. Nu när rallyt lämnat Värmland så kan det bli andra aktiviteter här. Foto: Pia Holmström

Kommunen utreder hur man kan utveckla Värmullsåsen. En endurocykelled har anlagts. En satsning på vandringsleden Åsenslingan diskuteras.

– Man kanske också kan ha en pumptrack-bana vid parkeringen, det skulle säkert vara uppskattat, säger kommunalrådet Jens Fischer (OR).

2009 köpte Hagfors kommun tillbaka Värmullsåsen för två miljoner av ett holländskt bolag som hade köpt skidanläggningen av kommunen 2003 för 750 000 kronor.

Tanken sedan kommunen köpte tillbaka Värmullsåsen har hela tiden varit att markområdet ska användas till rekreation.

Nu håller en utredning på att ta fram vilka möjligheter som finns. Det är kommunens utvecklingschef Lars Sätterberg som håller i utredningen.

Cykelled

– Vi håller på att titta på olika spår. Ett spår vi kommit längst med är att en endurocykelled har anlagts på Värmullsåsen inom projektet Biking Värmland. Det är privata entusiaster som lagt ner enormt mycket arbete på detta för att det ska bli verklighet. Nu för vi diskussioner med dem om det även kan bli andra cykelleder även för dem som inte är lika avancerade och cyklar enduro, säger Lars Sätterberg.

Lars Sätterberg, utvecklingschef Hagfors kommun
Lars Sätterberg, utvecklingschef Hagfors kommun Foto: Pia Holmström

Liftmöjligheter

Man kommer även att undersöka skicket på den utrustning och det liftsystem som finns kvar för att se om den går att använda.

– Att åka cykel till toppen är ju ganska krävande. Därför kommer man att titta på den stora liften i vilket skick den är i, då kanske man kan ta sig upp i den, säger Jens Fischer.

– Branäs har ju satsat på cykling och där använder de liftarna på sommaren till cyklarna, säger Lars Sätterberg.

Hagfors kommunalråd Jens Fischer (OR).
Hagfors kommunalråd Jens Fischer (OR). Foto: Pia Holmström

Man ska också se om man kan anlägga en pumptrack-bana på parkeringen.

– Det kan ju bli aktuellt med en sån eftersom det har koppling till cykling.Vi kollar på olika möjligheter som kan passa till enduro-delen, säger Lars Sätterberg.

Åsenslingan som går utefter naturreservatet Mana i centrala Hagfors till Värmullsåsen ska också ses över.

– Vi tittar på om vi ska rusta upp den och för att höja statusen på Åsenslingan och få den certifierad som Värmlandsled, säger Lars Sätterberg.

Fantastisk miljö

Han ser många möjligheter med en satsning på Värmullsåsen.

– Det här är en fantastisk miljö med när-ströområde för befolkningen. Samtidigt som man skulle kunna ha något kommersiellt utbyte av besöksnäringen. Men det måste i så fall gå i samklang med det rörliga friluftslivet, så att inte området hägnas in för några få, säger Lars Sätterberg.

Kommunens pengar för Värmullsåsen spårlöst borta

Artikeltaggar

CyklarFritid och livsstilHagfors kommunJens FischerLars SätterbergVandringsled

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.