Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Grön politik viktigare än någonsin

Publicerad:
NWT Debattredaktion
debatt@nwt.se
Miljöpartiet har en plan för att faktiskt minska klimatutsläppen i enlighet med Parisavtalet, så att vi landar på max 1,5 graders uppvärmning, skriver Monika Bubholz och Jesper Johansson.
Miljöpartiet har en plan för att faktiskt minska klimatutsläppen i enlighet med Parisavtalet, så att vi landar på max 1,5 graders uppvärmning, skriver Monika Bubholz och Jesper Johansson. Foto: Michael Probst/AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Miljöpartiet vill nu nationellt skärpa klimatmålen så att Sverige är nära nollutsläpp redan 2035. För att nå dit krävs också att det finns en koldioxidbudget, skriver Monika Bubholz och Jesper Johansson.

Svar till Emma Sundh med flera (NWT 24/8).

Klimatkrisen är akut, och vi behöver agera här och nu. Klimatengagerade i Karlstad och övriga Värmland frågar oss politiker vad planen är för att nå målet om max 1,5 graders uppvärmning. Det är en väldigt viktig fråga, och vi tänkte inte fylla vårt svar med fluffiga ord som kan låta vackra. För vi vet allvaret. Det har aldrig varit viktigare med grön politik och Miljöpartiet har en plan för att faktiskt minska klimatutsläppen i enlighet med Parisavtalet, så att vi landar på max 1,5 graders uppvärmning.

Vi skulle kunna skriva att vi är stolta över att Karlstad i år utsågs till tredje bästa miljökommun i Sverige, att Region Värmland har arbetat väldigt bra med att energieffektivisera verksamheten, att vi har kunnat påverka miljö- och klimatarbetet i både Karlstad och Region Värmland så att det finns bra med resurser, ambitiösa politiska mål och beslut som gör det möjligt att nå riktigt långt i klimatarbetet.

Men vi vet att det inte räcker. Vi behöver höja ambitionerna kraftigt för att nå Parisavtalet och kraftigt sänka utsläppen, och det gäller även kommuner och regioner. Miljöpartiet lanserade 2017 en klimatfärdplan med över 140 konkreta åtgärder för att vi i Sverige ska klara av vårt åtagande enligt Parisavtalet.

Så skriver du en debattartikel

Inte minst i Karlstad och Värmland har vi i Miljöpartiet tagit tag i många av de åtgärder som vi kan lösa på kommun- och regionnivå och fått igenom dem politiskt. När nu Miljöpartiet i höst lanserar en ny uppdaterad version av klimatfärdplanen väntar vi spänt på att se hur samtliga andra partier tänkt att Sverige ska uppfylla Parisavtalet, för tyvärr har vi bara sett en tydlig färdplan från vårt eget parti.

Vi skulle här kunna skriva om alla våra förslag på hållbart resande så att det ska bli enkelt att välja gång, cykel eller kollektivtrafik, hur vi behöver styra om upphandlingen för att bli cirkulär och lokal, om Miljöpartiets ambitioner för att Karlstad och Värmland ska ha en fossilfri och snål energianvändning, hur vi behöver möjliggöra för Karlstadsbor och värmlänningar att konsumera hållbart, hur vi måste planera nya bostadsområden eller verksamheter för att det ska bli så hållbart och klimatanpassat som möjligt och hur vi behöver ha ett livscykelperspektiv när vi bygger om eller bygger nytt.

Men vi tror att ni redan känner till allt detta. Våra politiska förslag utgår ifrån det som forskningen anser är nödvändigt och har fört fram i många år.

Miljöpartiet vill nu nationellt skärpa klimatmålen så att Sverige är nära nollutsläpp redan 2035. För att nå dit krävs också att det finns en koldioxidbudget som sätter gränser för de svenska utsläppen. Men det räcker inte med bara en budget.

I Karlstads kommun och Region Värmland har vi gett i uppdrag att koppla utsläppsbegränsningarna till kommunens respektive regionens olika verksamheter och styrmodeller för att uppnå Parisavtalet och våra mål om helt fossilfri verksamhet. Om inte utsläppen är kopplade till faktiska investerings- eller budgetbeslut, så blir tyvärr klimatfrågan något som lätt kan prioriteras bort.

IPCC-rapporten visar att läget är oerhört akut. Samtidigt behöver vi säkerställa att alla känner att de har en framtid även i ett hållbart Sverige. För ett orättvist samhälle kan aldrig bli ett hållbart samhälle. Och ett samhälle som inte är jämställt är varken rättvist eller hållbart. Därför har grön politik aldrig varit viktigare än nu.

Monika Bubholz

Språkrör, Miljöpartiet i Karlstad

Jesper Johansson

Språkrör, Miljöpartiet i Värmland

Artikeltaggar

CyklarDebattEmma SundhFNHållbarhetIPCCJesper JohanssonKarlstads kommunKlimatKollektivtrafikMiljöpartietMonika BubholzRegion VärmlandRegioner