Hoppa till huvudinnehållet

Pride-parad sänds digitalt även i år: ”Blir ändå en fest”

Publicerad:
Matilde Konglevoll, ordförande i Värmland pride. Foto: Mimmi Törnberg

Lördagen den 4 september inleds pridefestivalen i Karlstad. Men liksom förra året kommer paraden ske digitalt.

Även i år sätter pandemin stopp för Prideparaden genom centrala Karlstad. Wermland Pride kommer inte att stå för några fysiska event, men enligt föreningens ordförande Matilde Konglevoll finns det aktörer som genomför egna initiativ.

Bland annat anordnas en bokcirkel på lördagen av Lesbisk Makt Karlstad, och Ulvsby Herrgård i Sunne visar olika konstutställningar.

Föreningen har försökt aktivera kommunerna så mycket som möjligt, genom engagemang på Facebook, hissade prideflaggor och aktiviteter på biblioteken bland annat.

– Det är roligt att så många har valt att visa upp sina kommuner i sammanhanget, med pride och hbtqi-frågor. Det visar engagemanget i hela Värmland, säger Matilde Konglevoll.

Hon berättar att det känns tråkigt att inte kunna anordna en fysisk parad, men belyser även de positiva aspekterna med digitala evenemang. Förra året nådde Wermland Pride ut till fler grupper och människor, som vanligtvis inte brukar delta i pridetåget.

– Det kan bero på olika fysiska anledningar, att man inte orkar, eller att man känner sig obekväm eller rädd, förklarar hon.

Paraden kommer att sändas live från Nöjesfabriken i Karlstad, via föreningens Facebook-sida, mellan klockan 14 och 18 den 4 september.

Enligt Matilde Konglevoll har Wermland Pride arbetat hårt med att göra årets digitala pide-parad så bra som möjligt.

Det kommer bland annat att genomföras panelsamtal med politiker från Karlstad, priset för årets hbtq-förkämpar ska delas ut och banden Live Session och Children of the Sun spelar live.

– Vi har en fullspäckat, roligt program, så det blir ändå en fest!

Artikeltaggar

KarlstadMatilde KonglevollNöje/KulturNöjesfabrikenNyheterPrideVärmlands länWermland Pride

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.