Hoppa till huvudinnehållet

Polisen varnar – stöldliga riktar sig mot äldre: ”Väldigt brottsaktiva personer”

Publicerad:
Genrebild.
Genrebild. Foto: Hasse Holmberg

Polisen misstänker att en stöldliga under torsdagen har dragit fram genom Värmland. Minst tre brott mot äldre ska ha begåtts under bara några timmar.

– Det är exakt samma modus på Hammarö som i Kristinehamn och Karlskoga, säger Lars Hedelin, presstalesperson, polisregion Bergslagen.

Moduset Hedelin syftar på är att två personer ringer på med ett brådskande ärende, väl inne i boendet agerar de.

– De knackar på och är oerhört angelägna om att komma in i lägenheten för att åtgärda någonting som är väldigt trasigt, rör eller liknande. Det är ju sådant som gör folk rädda och oroliga för att något ska vara trasigt så de får komma in. När de väl är inne distraherar den ene medan den andre länsar lägenheten på värdesaker. Sedan lämnar de utan att ha gjort någonting. Det här är ju naturligtvis inga hantverkare utan rena förbrytare, den sämsta sorten, utvecklar Hedelin.

Polisen har i nuläget ett vagt signalement.

– Det vi har är att de haft gula varselvästar, men det ska man inte låsa fast sig vid. De är ju inte dummare än att de tar av sig dem. I Karlskoga hade någon annan typ av klädsel, men tillvägagångssättet var exakt likadant. Utöver det har vi ett som är mörkt hår – men det är ju inte så mycket att gå på.

Något mer än så?

– Nej.

Söker fler utsatta

Polisen misstänker att det kan finnas fler utsatta än de som anmält brottet.

– Det är väldigt, väldigt brottsaktiva personer vi har att göra med. På Hammarö har vi ett antal personer där de gjort försök men inte blivit insläppta. Vi vet av erfarenhet att det alltid finns ett antal som råkat ut för det men som inte vill anmäla för att de mår dåligt av det. Vi befarar att det finns ett mörkertal på äldre som vi inte fått kännedom om.

Jag antar att ni vill komma i kontakt med dem?

– Ja det vill vi. Framförallt för att inhämta mer uppgifter för att kunna lagföra de här personerna och få mer signalement.

Misstänker ni att det är en duo som agerar?

– Ja, det bär sannolikhetens prägel att det är samma gärningsmän på alla ställen – om inte bär det åtminstone samma modus. De kan ha ytterligare kumpaner, men om de är två, fyra eller sex som agerar kan vi inte säga.

Men de är två när de ”opererar”?

– Ja.

Vet du mer eller har blivit utsatt, hör av dig till Polisen på 114 14.

Artikeltaggar

ÅldringsbrottBrott & blåljusHammaröKarlskogaKristinehamnLars HedelinStölder

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.