Hoppa till huvudinnehållet

Jacob de la Rose är redo för guldjakt: ”Jag längtar tills det drar igång”

Publicerad:
Jacob de la Rose är tillbaka i Sverige efter åren i Nordamerika.
Jacob de la Rose är tillbaka i Sverige efter åren i Nordamerika. Foto: Lisa Olaison

Efter sju säsonger i Nordamerika har Jacob de la Rose återvänt till rötterna. Arvikasonen är tillbaka i Värmland och ser fram emot att dra på sig FBK-tröjan när laget snart startar guldjakten.

– Det ska bli kul att se vad vi kan uträtta i vinter, säger nyförvärvet.

Jacob de la Rose gör sin första säsong som FBK-spelare i år. I alla fall som senior. Han gjorde en säsong som junior i Färjestad, men har under åren i Sverige spelat i Leksand, främst i J18 och J20 men också i a-laget.

Säsongen 2014/15 tog han klivet till NHL, och det året spelade han 33 matcher i Montréal Canadiens och 37 matcher i AHL-laget Hamilton Bulldogs.

Det blev sju säsonger i Kanada och USA, och nu väntar alltså spel i Färjestad.

– Jag har väl egentligen inte haft någon relation till Färjestad mer än att jag när jag spelade i Nordamerika så var jag här och körde på somrarna med Värmlandsgrabbarna, berättar Jacob de la Rose när vi ses efter en träning i Löfbergs arena.

Det blev sju säsonger i Nordamerika för Jacob de la Rose. Här i den blåa St. Louis Blues-tröjan i en NHL-match mot New York Rangers.
Det blev sju säsonger i Nordamerika för Jacob de la Rose. Här i den blåa St. Louis Blues-tröjan i en NHL-match mot New York Rangers. Foto: Billy Hurst

”Lätt att komma in”

Det var i början av sommaren som Färjestad gick ut med att man gjort klart med Jacob de la Rose, som kritat på ett treårskontrakt. Han har fått ett varmt mottagande av såväl fans som lagkamrater och personer i och runt klubben.

– Det ska bli skitkul. Jag känner några i laget sedan innan, och det var lätt att komma in i gruppen. Det har varit många glada tillrop på sociala medier, det är roligt att många tycker att det är kul att jag kommer hem. Jag är i Arvika på somrarna och där har det varit många som kommit fram och tyckt att det är roligt att jag ska spela i Färjestad. Det ska bli riktigt kul att få närmare för vänner och familj och komma och titta, än vad det har varit tidigare.

Jacob de la Rose känner till flera i laget sedan tidigare. Bland annat vann han VM tillsammans med lagkapten Mikael Wikstrand. Här tillsammans i match mot Ryssland under Sweden Hockey Games 2018.
Jacob de la Rose känner till flera i laget sedan tidigare. Bland annat vann han VM tillsammans med lagkapten Mikael Wikstrand. Här tillsammans i match mot Ryssland under Sweden Hockey Games 2018. Foto: SIMON HASTEGÅRD

Vilka känner du i laget sedan tidigare?

– Göransson och jag spelade ihop i TV-pucken. Lilliz känner jag till eftersom han är därifrån han är, skrattar Jacob. Sen har vi en del gemensamma vänner. Nygård har jag lärt känna genom Lilliz. Linus Johansson spelade med min brorsa i Storhamar, så jag har träffat honom där. Wikstrand och jag vann VM tillsammans. Det är en lättsam grupp och ett bra gäng. Det ska bli kul att se vad vi kan uträtta i vinter.

Lönelista: Så mycket tjänar Färjestads stjärnor

De senaste veckorna har ”experttipsen” börjat trilla in. Bettingsajterna kommer med odds på vilka som tar hem SM-guld-titeln kommande säsong och hos Färjestad märks ett enormt tryck från fans som vill se sitt lag spela på plats i arenan.

– Det känns som att det är ett väldigt stort intresse när vi har fått ihop det lag vi har fått. Vi har höga förväntningar på oss själva också.

Har du något mål med säsongen för din egen del?

– Nej, men jag älskar att vinna och ska göra allt jag kan för att hjälpa laget. Jag har inte satt något mål med poäng eller så men gör jag mitt jobb och gör det bra så kommer det automatiskt.

När det blev klart att de la Rose skrivit på för Färjestad, reagerade en del Leksandsfans. De hade gärna sett honom komma ”hem” till Dalarna.

– Det kommer att bli speciellt att möta ett lag jag spelat i tidigare. Där och då blir det som vilken match som helst, men det kommer bli en annorlunda känsla att byta om i bortaomklädningsrummet i Tegera Arena. Nu har jag fullt fokus här och vill göra allt jag kan för att vi ska vinna. När man kliver ut på isen är det som vilken match som helst, som sagt, då är man så fokuserad på att göra sitt jobb.

 ”Vi ska spela med självförtroende, alla kommer att vilja slå oss”, säger Jacob de la Rose som ser fram emot att köra igång SHL-säsongen.
”Vi ska spela med självförtroende, alla kommer att vilja slå oss”, säger Jacob de la Rose som ser fram emot att köra igång SHL-säsongen. Foto: Lisa Olaison

Det var mycket skriverier om dig när du kom hit. Var det ett svårt beslut att fatta, att komma hem?

– Nej, jag ville vara här i Värmland och spela nära familjen och vänner. Samtidigt tyckte jag att det var ett otroligt intressant lagbygge Jakobsson fått ihop. Jag tror verkligen på gruppen, och jag tror att vi kan uträtta stora saker i vinter. Det har känts helt rätt från början och känns jättebra nu också. Jag längtar tills det drar igång.

Jakobsson är ju känd för att ha tät kontakt med gamla spelare och spelare han är intresserad av. När började er kontakt?

– Jag har sprungit på Peter när jag har varit och tränat i hallen med Brodde, Joel och Klefbom. I somras, när jag bestämde mig för att flytta hem så pratade vi en del.

De la Rose är ett av många mycket stora hockeynamn i årets trupp. Han säger att han och lagkamraterna är fullt medvetna om att de i höst kommer att lira inför en guldtörstande publik.

Nystart i The Wolfpack: ”Får nypa mig själv i armen”

– Vi har en bra känsla i gruppen, det är klart att det kommer förväntningar när man har ett så bra lag. Det är något vi får leva med och vända till något positivt. Vi ska spela med självförtroende, alla kommer att vilja slå oss. Men finns en anledning till att vi får en press på oss och jag tycker att det är motiverande.

Finns det någon i laget som du tror kommer bli riktigt utropstecken den här säsongen?

– Jag har blivit imponerad av Joel Nyström. Han är så stark på pucken, han har gjort det riktigt bra hittills. Spelar han med Wikstrand så som han gjorde i första träningsmatchen, är det en jäkligt bra mentor för honom. Jag är spänd på se vad han får ut i vinter. Han har allt som krävs för att bli en riktigt bra back. Han har attityd, han tar för sig och är otroligt skicklig med pucken.

Artikeltaggar

Färjestad BK HerrIshockeyJacob de la RoseNedsläpp

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.