Hoppa till huvudinnehållet

Jonas har sprungit 1 000 dagar i rad: ”Ett sätt att hålla liv i träningsglädjen”

Publicerad:
"När jag springer en dag sätter nästan aldrig något mål, jag vet inte hur måna varv jag ska springa. Det ska vara så presslöst som det bara går.”
"När jag springer en dag sätter nästan aldrig något mål, jag vet inte hur måna varv jag ska springa. Det ska vara så presslöst som det bara går.” Foto: Fredrik Finnebråth

I december 2018 gav sig Jonas Noaksson från Sunne ut på en runstreak - som helt enkelt innebär att man springer varje dag.

Mycket har hänt i världen sedan dess. Men inget har stoppat 45-åringen från att dagligen snöra på sig löparskorna.

Under torsdagen nådde han sitt stora mål när han sprang för 1000:e dagen i sträck.

– Det är ett enkelt sätt att lura sig själv att ta sig ut varje dag, säger han.

Det behöver inte vara långt eller snabbt, men för att officiellt klara en runstreak ska sträckan vara minst 1,6 kilometer per dag, det vill säga en engelsk mile.

Jonas Noaksson har alltså lyckats med det i snart tre år.

Faktum är att han inte bara har bara klarat det, utan dessutom gjort det med råge.

– Jag sprang 340 mil förra året totalt, så jag har väl sprungit runt nio kilometer per dag i snitt.

Han inspirerades av sin kompis, Anders Jonsson, som själv hade en runstreak.

– Jag sprang 34 dagar i sträck, men sedan fick jag 39 graders feber i flera dagar så då valde jag att avbryta och ta några vilodagar i veckan. Jag försöker föreslå det för Jonas men han nappar aldrig, skrattar han.

– Du är dålig på att vila, det är din enda svaghet, fortsätter Anders Jonsson som tillsammans med Martin Lithell gör Jonas Noaksson sällskap när FB träffar dem på dag 999 av runstreaken.

Anders Jonsson (vänster) och Martin Lithell (höger) gjorde Jonas Noaksson sällskap under dag 999 av runstreaken, som blev på Åmbergsleden.
Anders Jonsson (vänster) och Martin Lithell (höger) gjorde Jonas Noaksson sällskap under dag 999 av runstreaken, som blev på Åmbergsleden. Foto: Fredrik Finnebråth

Inte sällan tar han med sig en eller flera kompisar när den dagliga löprundan blir av. Något Jonas värderar högt.

– Det är det som gör att jag klarat detta. Kanske 60 procent av gångerna har jag haft med mig fantastiskt trevliga personer. Hälften är träning, hälften socialt. Och det finns många fina leder runt om kring Sunne.

Sprang Ultravasan

Jonas Noaksson har alltid sprungit mycket. Precis innan runstreaken sprang han Ultravasan på imponerande tiden 09:20:33.

Men att han skulle springa 1000 dagar i rad var bra mycket mer än han trodde.

– Jag har sprungit lite tävlingar och hållit på mycket med löpning de senaste tio åren, men jag har aldrig varit jätteintresserad av att ta det ett steg till. När Anders började sin runstreak kändes det som ett bra sätt att hålla liv i träningsglädjen. Det är väldigt lätt att man struntar i det och går upp i vikt. Det är ett enkelt sätt att lura sig själv att ta sig ut varje dag.

– Målet från början var att slå Anders och springa 35 dagar i sträck. Under första dagen kändes det som en utopi. Bara att ta på sig träningskläder så många dagar i rad var svårt.

"Det blir runt en mil i dag, har jag tänkt” sa Jonas Noaksson innan han sprang i väg.
"Det blir runt en mil i dag, har jag tänkt” sa Jonas Noaksson innan han sprang i väg. Foto: Fredrik Finnebråth

Men Jonas klarade sitt mål - och nya mål sattes upp.

I dag (torsdag) har han sprungit 1000 dagar i sträck, med ett mycket högre snitt än vad som krävs. Trots det har han klarat sig oförskämt bra från sjukdomar och skador.

– Det har gått väldigt bra, jag har aldrig varit sjuk i stort sett och det borde betyda att jag inte går över gränsen. Rätt träning och rörelse stärker immunförsvaret.

– Om jag känner mig sliten kan jag springa lite kortare. Det handlar ju om att du ska vara i springande rörelse hela tiden, så det är ju inga hastigheter att tala om. Du får springa så långsamt att du nästan springer långsammare än du går.

Ska fortsätta

Nu är det stora målet avklarat och Jonas runstreak har blivit en livsstil. Då går det inte bara att sluta.

– Jag kommer att fortsätta givetvis. Så länge jag tycker att det är roligt så kör jag. Däremot kommer jag nu att våga testa lite andra grejer som jag tidigare hoppat över på grund av risken för skador. Som att spela padel, det kanske jag ska testa nu.

  • De flesta gånger springer han med någon eller några kompisar.
    De flesta gånger springer han med någon eller några kompisar. Foto: Fredrik Finnebråth
  • Världsrekordet för längsta runstreak är 40 år.
    Världsrekordet för längsta runstreak är 40 år. Foto: Fredrik Finnebråth

Han rekommenderar andra att ge sig ut på en runstreak.

– Det är ett alldeles lysande sätt för en som aldrig löpt ett steg i hela sitt liv förut. Du kan välja tempo själv och behöver inte köra i all evighet, utan kanske en vecka eller månad. Det är varje persons egen träning, bara fantasin sätter stopp. Få in den här vardagsmotionen, gör du det lite varje dag så blir det rätt så bra till slut. Se det stora i det lilla, säger Jonas Noaksson.

Artikeltaggar

Motion och hälsaRunstreakSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.