Hoppa till huvudinnehållet

Angelägen konst om livet i exil

Publicerad:
Jan-Ove Ekstedt, verksamhetsledare på Konstfrämjandet, visar två av Rezan Arabs verk. Utställningen har vernissage under fredagen och pågår till och med den 18 september. Foto: Lisa Olaison

Miljoner människor drevs på flykt när kriget i Syrien bröt ut. Konstnären Rezan Arab är en av dem.

Nu ställer han ut i Karlstad och ger en angelägen inblick i livet i exil.

Det ska sägas direkt: konstnären själv är inte på plats till vernissagen på Konstfrämjandet på Herrhagen. Konstnären, född 1982 i Aleppo i Syrien, bor i Danmark och det knappa livet i exil tillåter inte en utsvävning i form av en Sverigeresa.

Det är i sig ett vittnesmål om hur det är att bryta upp och lämna det som var en fullödig tillvaro, men som bröts ned till spillror.

Också konsten han skapar och nu visar, handlar om att leva i exil. Verken ger en upplevelse av att vara mitt emellan dåtiden och det pågående, och känslan av att livet i det nya landet inte är på riktigt eller i vart fall inte riktigt börjat än.

Livet i vänteläge

Janove Ekstedt från Konstfrämjandet håller upp en målning där Rezan Arab skildrar emigrantens attribut, väskor i högar och porträtt, kanske föreställande människor han tvingats lämna. Samtidigt är också själva bilden fragmenterad, likt en digital bild som laddats upp ofullständigt är den sargad i hörnen.

På en annan bild snurrar symbolen för väntan, den som syns på skärmen när det laggar i den digitala världen. Men är det en skärm vi ser här, eller är det själva livet som satts på vänt?

Många lever som Rezan Arab, inte minst i Värmland, där många som flytt från konflikthärdar i världen hamnat och hittat sin exil.

”Är fantastiskt”

Det gör utställningen än viktigare, tycker Janove Ekstedt, men också rent allmänt ser han en stor poäng i att få en internationell konstnär på besök.

– Jag tycker det är viktigt att visa på mångkulturen och att vi får hit konstnärer som har ett annat etniskt ursprung. Det är fantastiskt att vi får honom hit! Han är en stor konstnär i Syrien som är med på världsutställningar.

Artikeltaggar

HerrhagenJanove EkstedtKarlstadKonstKonstfrämjandetKonstnärMigrationNöje/KulturSyrien

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.