Voyce: Första segermatchen gav en titt in i Lilliz trollerilåda

Krönikor
PUBLICERAD:
NWT:s hockeyreporter och sportchef Solveig Voyce imponerades av Färjestads Marcus ”Lilliz” Nilsson i träningsmatchen mot Oskarshamn.
En tanke fanns kvar efter att hesa Fredrik ekat i Protrain Arena i Mjölby, den sista augustikvällen, när sommaren officiellt gick över i höst.
Hur många fler nivåer har Marcus ”Lilliz” Nilsson?
Den 171 centimeter långa trollkonstnären från Charlottenberg var isens gigant mot Oskarshamn, och då har SHL inte ens startat än.

Jag gjorde en, kanske inte så grundlig men ändå, koll på anteckningarna från segermatchen mot Oskarshamn. Man skulle kunna tro att jag övar på att skriva ”Lilliz”. Hans namn var överallt, och måste enligt undersökningen ha stått bakom 93,7 procent av alla Färjestads ordentliga målchanser.

När han inte var inne på isen i powerplay hade Oskarshamn inga större problem att avväpna Färjestad. Då såg det minst sagt krampaktigt ut. Oskarshamn rensade undan, Färjestad började om. Och om. Och om igen.

Men när Lilliz kom in, då hände det grejer hela tiden. Michael Lindqvist och Jesse Virtanen hittades utan minsta problem och de skapade tillsammans en himla massa smaskiga lägen.

När Färjestads kvitteringsmål kom hade Lilliz precis passerat blålinjen och såg Joakim Nygård komma på sin högra sida, en bra bit bort. Den långa passningen hittade Nygård perfekt framför Juel i Oskarshamnsmålet, och 2-2 var ett faktum.

Att Lilliz sedan själv fick avgöra var på något sätt givet.

Han ser otroligt vass ut, och då har det bara gått fem träningsmatcher. Vad kommer han kunna ställa till med i vinter, när han fått spela ihop sig mer med nyss nämnde Lindqvist? Lilliz har, precis som hela Färjestad, en enorm press på sig, men det märktes inte alls på tisdagskvällen.

**

I övrigt då? Första perioden var ingen höjdare för Färjestad. Det mesta saknades. Men det blev bättre i andra och framförallt i tredje.

FBK-coach Pennerborn visade känslor när laget förlorade mot Leksand i Strömstad Hockey Classic. Efter det har han varit otroligt fokuserad när man möter honom efter träningarna i Löfbergs arena. Men visst var det viktigt för Färjestad att vinna den här träningsmatchen, inte minst på sättet man gjorde det på när man vände ett 0-2-underläge och visade det jävlaranamma som efterlystes för några matcher sedan. Spelarna har pratat om att man haft svårt att få ut den intensitet man haft och har på träningarna, när det blir matchsituation. Nu tog den biten ett kliv framåt.

**

Oskarshamn har bottentippats av många inför säsongen. Jag tillhör inte den skaran. Nu ska man inte dra några enorma slutsatser kring ett lags vara eller icke vara i SHL efter en träningsmatch, men Oskarshamn visade upp ett imponerande PP, bröderna Zohorna var lysande och Tim Juel, som kom till klubben från BIK Karlskoga, var ruggigt bra i målet. Tillsammans med Joe Cannata har Oskarshamn ett minst sagt spännande målvaktspar.

Oskarshamn åker inte ut i år.

Det gör Brynäs.

Men det, kära hockeyfans, det är en helt annan historia...

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.