Värmländska innovationer ska ge smarta byar

Publicerad:
Laila Gibson är en av forskarna i projektet Smart villages på Karlstads universitet. Foto: Peder Kaldal

Hur skapar man levande, hållbara samhällen på landsbygden med teknikens hjälp?

Det är bland annat den frågan ett nytt stort forskningsprojekt på Karlstads universitet ska svara på.

Det pratas mycket om framtidens ”smarta” städer. Begreppet är mångfacetterat men det handlar bland annat om att digitalisering, teknisk infrastruktur, smarta transporter och stadsplanering ska ge oss socialt hållbara städer.

Men alla bor inte i städer och även landsbygden behöver hänga med i den allt mer uppkopplade världen. Men innovationer och tekniska lösningar som fungerar i städer passar inte alltid på landsbygden. Det säger Laila Gibson, forskare och lärare i turismvetenskap på Karlstads universitet. Hon vill lyfta fram innovationskraften som finns på bland annat den värmländska landsbygden.

– Det finns en urban norm, och den ska vi utmana.

Treårigt projekt

Laila Gibson är taggad inför det treåriga forskningspojektet Smart villages som startade under onsdagen. Med en budget på 8 miljoner kronor, där KK-stiftelsen är den stora finansiären, ska hon och hennes kollegor försöka ta fram både ny kunskap och praktiska lösningar som hjälper landsbygden att ta steget in i framtiden på ett hållbart sätt med teknikens hjälp.

– Vi är en kärngrupp på 15-20 personer, men med alla samarbetspartners är vi ett 100-tal personer som är involverade i projektet, säger hon.

Den värmländska landsbygden kan lika gärna som städerna utveckla tekniska innovationer för att skapa den nya tidens smarta samhällen. Det är i alla fall tanken bakom ett nytt forskningsprojekt på Karlstads universitet.
Den värmländska landsbygden kan lika gärna som städerna utveckla tekniska innovationer för att skapa den nya tidens smarta samhällen. Det är i alla fall tanken bakom ett nytt forskningsprojekt på Karlstads universitet. Foto: Daniel Olausson

Den akademiska kompetensen kommer från institutionerna för kulturgeografi, turismvetenskap, media- och kommunikationsvetenskap och psykologi. Centrum för tjänsteforskning, CTF, är också delaktiga. Till projektet har man knutit besöksnäringsorganisationen Visit Värmland, det värmländska IT-klustret Compare och offentliga aktörer. Det finns ett par större företag och några mindre entreprenörer med, som kommer att spela en stor roll när metoder och tekniska lösningar ska testas i verkligheten.

– Det är Radioelektriska i Sysslebäck och Icahandlaren Rikard Ohlin i Sillerud som är entreprenörerna i projektet, säger Laila Gibson.

Radioelektriska är unikt på flera sätt, bland annat har företaget varit med och utarbetat en lokal e-handelsplattform - handla.itorsby.se. Man kan kalla det ett Amazon bara för Torsby, som ska ge de lokala handlarna en vitamininjektion.

Torsbyhandlare utmanar Amazon

– Icahandlaren Rikard Ohlin i Sillerud var först i Sverige med helautomatiserad butik där man kan handla när man vill. Den innovationen utvecklades inte i Stockholm utan i Sillerud, säger Laila Gibson.

Butiken ställde om – har fått nya kunderRikards butik kommer aldrig att stänga – "otroligt märkligt”

Företagen som ingår i projektet är konkreta exempel på kreativa lösningar som bidrar till attraktiva, levande och hållbara samhällen för både boende, besökare och företagare. Det nya forskningsprojektet vid KAU ska med inspiration från den typen av innovationer hitta tekniska och andra lösningar som vägleder landsbygdssamhällena in i den uppkopplade framtiden.

– Ofta tittar man ofta på tekniken först. Vi utgår från behoven och vilka resurser det finns lokalt, tekniken kommer i andra hand, säger Laila Gibson.

Hon tycker att klyftan som har uppstått mellan stad och landsbygd är olycklig. I det här projektet kommer man att visa att kreativiteten och uppfinningarna som tas fram på landsbygden kan göra stor nytta även i städerna.

– Vi ska öka samarbetet mellan stad och land, inte bidra till klyftor.

Artikeltaggar

BesöksnäringCompareCTFITKarlstads universitetLaila GibsonRikard OhlinSamhälleSillerudSysslebäckVärmlands länVisit Värmland

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare