Hoppa till huvudinnehållet

Så ser planerna ut för anrika Fasaden i Hagfors

Publicerad:
Fastigheten Fasaden i Hagfors Foto: Pia Holmström

Många har minnen från när ungdomskaféet Upstairs och bion fanns i Fasaden. Nu kan Fasaden på nytt bli en mötesplats för ungdomar.

– Alla ungdomar håller inte på med idrott och de måste också få en trivsam plats, där de kan få vara kreativa, säger kommunalrådet Jens Fischer (OR).

Vid årsskiftet köpte Stockholmsbaserade företaget Memva fastigheter AB flera fastigheter i Hagfors, däribland Fasaden.

Planen var att Fasaden skulle göras om till lägenheter. Delägaren Christos Charalambidis berättade för NWT om lägenhetsplanerna.

– Det som det lutar mot nu är att vi ska göra lägenheter i fastigheten. Jag tror det finns ett behov av nya fräscha lägenheter i området, sa han till NWT i januari.

Christos Charalambidis äger Fasaden i Hagfors
Christos Charalambidis äger Fasaden i Hagfors Foto: Privat

Vill samlokalisera

Nu ser det alltså ut som om planerna kan komma att ändras. Oberoende realister berättar på sin Facebooksida om planerna med Fasaden. Kommunalrådet Jens Fischer (OR) utvecklar detta för NWT.

– Vi pratar om bion och om fritidsgården som idag är vid gamla Folktandvården, men även kulturen som är på skolan. Vi vill samlokalisera allt till Fasaden. Vi har varit och tittat på fastigheten och har fått en kostnadsbild som verksamheten håller på att titta på och vad det innebär i driftskostnad.

Hagfors kommunalråd Jens Fischer (OR).
Hagfors kommunalråd Jens Fischer (OR). Foto: Pia Holmström

Vill sätta kulturen på kartan

Under hösten kommer partiet besluta om de ska driva frågan om Fasaden vidare. I så fall kommer kommunen att hyra lokalerna av fastighetsägaren.

– Vi tycker det är jätteintressant och det skulle sätta kulturen rejält på kartan.Man får möjlighet till scen, musik, teater och dans. Dessutom även bio och fritidsgård.

Om fritidsgården flyttar från gamla Folktandvårdens lokaler öppnas ännu en möjlighet.

– Det har diskuterats om det i så fall ska bli bostäder där i den fastigheten, säger han.

Kommer det fortfarande att finnas behov av bion på Hotell Monica?

– Nej, det kommer det inte att vara i så fall. Det är inte så att hotell Monica ligger jättelångt bort eller något annat som gjort att vi inte tyckt det varit bra. Men här får vi möjligheten att även få bion i centrala Hagfors. Det här är något som verksamheten också sett som positivt, säger Jens Fischer.

Fastighetsägaren har ansökt om bygglov för lägenheter.

Är det fortfarande aktuellt med lägenheter i fastigheten?

– Det skulle jag inte tro efter den diskussion vi haft. Men skulle inte våra planer bli av i så går han väl vidare med lägenheter. Men jag hoppas att vi kan få en lösning ikring Fasaden. Det skulle vara ett riktigt lyft om vi fick allt på samma plats, säger Jens Fischer.

NWT har på nytt varit i kontakt med fastighetsägaren Christos Charalambidis som i nuläget inte vill ge några kommentarer om planerna för Fasaden.

Lägenheter planeras i Fasaden: "Byggnaden är jävligt snygg"Fasadens kulturhistoria ska räddasKända Hagforsfastigheter sålda - nu ska Mäklarhuset expandera

Artikeltaggar

BioFritid och livsstilFritidsgårdarHagfors kommunJens Fischer

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.