Hoppa till huvudinnehållet

Intervju Staffan Danielsson: Centerpartiet har lämnat landsbygden

Publicerad:
Vill man utveckla Sveriges landsbygd är det inte lätt att hävda att man vill göra det tillsammans med Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Jag menar att det saknar trovärdighet, säger Staffan Danielsson.
Vill man utveckla Sveriges landsbygd är det inte lätt att hävda att man vill göra det tillsammans med Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Jag menar att det saknar trovärdighet, säger Staffan Danielsson. Foto: Privat

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nu har partiledningen lämnat loppet fritt för den som vill fylla Centerns plats som ett borgerligt landsbygdsparti, i och med att man ingår i det rödgröna blocket, säger Staffan Danielsson.

Staffan Danielsson var länge centerpolitiker profilerad mot jordbruksfrågor, men efter mer än femtio år i centerrörelsen lämnade han i våras partiet. Danielsson menade att han och Centern utvecklats åt olika håll när det gällde frågor som migration och kriminalitet. I veckan kom beskedet att Danielsson går till Kristdemokraterna. Han ska bistå partisekreteraren Peter Kullgren med att ta fram en kristdemokratisk landsbygdspolitik inför valet 2022.

Varför blev det KD?

– När jag lämnade Centern hade jag inte bestämt mig för om jag skulle engagera mig politiskt igen. Men jag sa att jag stod nära Moderaterna och Kristdemokraterna. Moderaterna har inte hört av sig, men flera kristdemokrater har pratat med mig under sommaren. Till slut fick jag ett erbjudande som jag inte kunde säga nej till. Det jag kommer jobba för är en borgerlig regering med Kristersson och Busch

Kan KD bli ett alternativ i landsbygdsfrågor?

– Det är de redan. Magnus Oscarsson har varit duktig på att lyfta frågorna. Liksom Dan Eriksson var duktig på 90-talet. Dan Eriksson var till och med ordförande i jordbruksutskottet och skötte det bra. KD har alltid varit vänligt inställda till landsbygden men de har varit ett litet parti och inte haft samma kraft som Centern.

Var du inte nöjd med Centerns landsbygdspolitik?

– Det är fortfarande Centerpartiet som kan landsbygdsfrågor bäst. Men nu har partiledningen lämnat loppet fritt för den som vill fylla Centerns plats som ett borgerligt landsbygdsparti, i och med att man ingår i det rödgröna blocket. C har lämnat alliansen och sagt att man föredrar att stödja rödgrön regering. Vill man utveckla Sveriges landsbygd är det inte lätt att hävda att man vill göra det tillsammans med Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Jag menar att det saknar trovärdighet.

Hur vill du lyfta landsbygden?

– Politik som underlättar företagande, rejäla satsningar på infrastruktur och en kraftfull jordbrukspolitik för att vi inte ska behöva importera det mesta vi äter, utan kan börja producera själva igen. Sedan tycker jag att Sverige ska ha en landsbygdsminister med ansvar för jordbruk. Det har vi haft sedan 1905 och jag tror inte det finns något annat land i EU som tänkt tanken att ta bort sin jordbruksminister.

Löfven tog bort landsbygdsministerposten i juni. Hur kunde han göra det då han var beroende av Centern för sin regeringsställning?

– Det är för mig obegripligt. Det visar vilken liten tyngd man tycker de frågorna har för Socialdemokraterna och det visar att C borde ingå i det andra blocket, och inte trassla med sossarna. Att ta bort landsbygdsministern var ett slag i ansiktet på Centern men reaktionerna var märkbart tama. Det kom några uttalanden från Kristina Yngwe (C) som aldrig nådde media. Annie Lööf eller vice partiordföranden har jag inte hört säga någonting. Jag har svårt att tro att Löfven vågade göra detta utan någon kontakt med Annie Lööf innan. Att Annie Lööf inte sagt något stärker den misstanken, även om jag inte kan förstå varför.

Du lämnade Centern bland annat på grund av migrationsfrågan. Vad har migrationen betytt för landsbygden?

– Ett av Centerns argument för att sälja in en alltför hög migration var att vi har haft mycket outnyttjade resurser på svensk landsbygd. Denna skulle då kunna fyllas upp med nya svenskar. Invandringen skulle fylla tomma hus på landet och få nya företagare att lyckas där de ursprungliga svenska hade gått bet. Det funkade så långt att man kunde fylla tomma bostäder. Men att invandring skulle trolla fram ny företagsamhet och sysselsättning där tidigare invånare inte lyckats under årtionden, den analysen var naiv. (SNB)

Mathias Bred

Artikeltaggar

Annie LööfBorgerlighetCenterpartietEbba BuschEUJordbrukKristdemokraternaKristina YngweLandsbygdMigrationMiljöpartietModeraternaPeter KullgrenSigneratSocialdemokraternaStefan LöfvenVänsterpartiet