Insändare: Karlstad city behöver en nystart

Insändare
PUBLICERAD:
Överväg exempelvis att helt enkelt riva "Sovjetpalatset" och plåtlådan Sandgrund för att bygga vackra universitetsbyggnader, en konsthall och ett nytt stadsbibliotek, tycker insändarskribenten.
Foto: Anders Hanson
Svar till Ledsen och besviken, NWT 31 augusti

Dina observationer delas av många och butiksdöden påbörjades redan innan pandemin. Även om de styrande avser att Månsberget ska inrymma butiker som inte får plats i centrum så borde projektet kunna invänta utvecklingen i centrum.

Nu krävs en nystart!

Ett stort problem för Karlstads centrum är att Karlstads universitet ligger perifert. Studenter och universitetsanställda bidrar till att ge en stad liv och spenderar pengar i centrum. Verka därför för att Akademiska hus, som äger universitetsbyggnader, köper Stadshuset och låt universitetet använda lokalerna. Överväg möjligheten att riva någon byggnad på den halvtrista västra delen av Drottninggatan. Använd tomten till universitetsbyggnader.

Överväg att helt enkelt riva "Sovjetpalatset" och plåtlådan Sandgrund för att bygga vackra universitetsbyggnader, en konsthall och ett nytt stadsbibliotek. Givetvis med parkeringsgarage i flera våningar under markplan med anslutning direkt ifrån bron över Klarälven.

Sorgebarnet "Nordstan" har stor potential, men behöver en kraftfull uppryckning. Gör området till en plats för hobby/hantverk och restauranger i olika former. Vackra planteringar och träd. Gamla Munken kan bli kombinerad restaurang med liten saluhall för lokala mathantverkare. Elite får pruta ner lokalhyran rejält med tanke på alla miljoner Karlstadsborna spenderar på Bishop. Herrgårdsgatan kan planteras med träd och få stenläggning. Begravningsbyrån och gymmet kan ges andra lokaler. Begravningsbyrån lägger trots allt sordi på platsen och bör flytta och ge plats åt en livfull restaurang. Just hörnet där begravningsbyrån ligger är ett gathörn av få i centrum, som både har älvglimt och sol. Gymmets lokal kan bli en mataffär ungefär som Hagahallen. Ohlssons tyger och Panduro hade varit fina tillskott till Nordstan i stället för kommunens lokaler/UNO och resebyrån. Resebyrån borde kunna ta över lokalen efter damklädesbutiken i närheten av vaccinationsföretaget och gallerian, Mitt i City.

Nystart!

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.