Insändare: Etableringen på Månsberget konkurrerar inte med centrumhandeln

Insändare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Handel föder handel? Tillståndet på Månsberget gäller skrymmande handel, alltså sällanköpsvaror med krav på stor butiksyta – sådant som inte får plats i centrum, konstaterar insändarskribenterna.
Foto: Håkan Strandman
Svar till ”Ledsen och förbannad”, NWT 31 augusti

Det stämmer att stadsbyggnadsnämnden röstat ja till en etablering på Månsberget. Men tillståndet gäller skrymmande handel, alltså sällanköpsvaror med krav på stor butiksyta – sådant som inte får plats i centrum. Definitionen på varor som anses skrymmande är att de inte går att frakta hem på cykel eller i kollektivtrafiken, så den eventuella etableringen på Månsberget kommer bestå av butiker som inte konkurrerar med centrumhandeln.

Vi uppmuntrar alla att handla lokalt och göra skillnad – pandemin har slagit hårt mot många företagare, inte minst butikerna i centrum. Ju fler vi är som handlar desto bättre kommer det att gå för företagarna och för att underlätta har vi bland annat beslutat att inga avgifter ska tas ut för markupplåtelse i samband med uppställning av trottoarpratare och klädställningar utanför butiker, så att fler kan visa sina produkter.

I år tas ingen markhyra ut för uteserveringar och i vintras beslutade vi att alla kommunanställda får ett presentkort på 1000 kronor vardera att nyttja i Centrum Karlstad som ett tack för sitt goda arbete – ett beslut som innebar en rejäl boost för handeln.

Att din favoritbutik försvinner beklagar vi, men vi hoppas också på förståelse för att politiken inte kan lägga sig i vem hyresvärdar hyr ut till eller ej.

Erik Nilsson (KD), ordförande för stadsbyggnadsnämnden

Frida Pettersson (C), ordförande för tillväxtutskottet

Alexander Torin (M), ordförande för näringslivsrådet

Artiklar om Månsberget:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.