Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Bra vård och omsorg för våra äldre är vår högsta prioritet

Publicerad:
Karlstads kommun, vård- och omsorg och Region Värmland svarar på kritik gällande äldrevården i Karlstad.
Karlstads kommun, vård- och omsorg och Region Värmland svarar på kritik gällande äldrevården i Karlstad. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är tråkigt att läsa att ni inte är nöjda med vården och omsorgen i Karlstad. Att skapa en bra vård och omsorg för våra äldre är vår högsta prioritet. Vi är precis som ni nämner flera olika aktörer som ansvarar för att vården och omsorgen ska bli bra. Vi vårdgivare har ett nära samarbete och rutiner för att säkra upp en trygg och säker hemgång från sjukhuset. Utöver att vi har gemensamma styrdokument har vi ett arbetssätt i Karlstad som innebär att en fördjupad utredning sker i samband med hemgången från sjukhuset.

Vårdsäkerhetsfrågorna är viktiga för oss. Karlstads kommuns vård och omsorg följs årligen upp av förvaltningens tillsynsenhet utöver de löpande uppföljningar som görs när det uppstått ett behov.

Just nu kan vi se ett ökat behov av boendeplatser för personer med omvårdnadsbehov. Vi kommer därför att öppna fler platser med den inriktningen successivt i Karlstad. Även om vi ser en ökning av ansökningar så klarar vi idag av att erbjuda plats till alla som har fått beslut om boende.

Ni uttrycker att kontakten med biståndsenheten inte har fungerat på ett bra sätt. Vår utgångspunkt är att vi ska ha en direktkontakt med den enskilde och om hen vill ha med anhörig i dialogen så har vi dialog även med anhörig. Vi ber om ursäkt om dialogen har brustit och ser gärna att ni tar kontakt med oss så att vi får chansen att få till en bra dialog framöver.

Region Värmland har under de senaste åren förstärkt samverkan mellan regionen och länets kommuner. Den äldre multisjuka patienten ska inte behöva spendera mer tid på sjukhus än vad som är nödvändigt. En del i det arbetet handlar om att utveckla nya vårdformer i syfte att kunna ge mer vård i hemmet. Den som har synpunkter eller förbättringsförslag är givetvis varmt välkommen att kontakta oss.

Per Söderberg

Beställarchef, vård- och omsorgsförvaltningen, Karlstads kommun

Madelene Johanzon

Områdeschef öppenvården, Region Värmland

Mikael Bergenheim

Områdeschef slutenvården, Region Värmland

Artikeltaggar

ÄldrevårdInsändareKarlstadKarlstads kommunRegion Värmland