Hoppa till huvudinnehållet

Här fick var femte sina sprutor – nu stänger största lokalen

Publicerad:
Efter drygt ett halvår kan vaccinationsansvariga Carina Björk börja städa undan allt i entréhallen på Löfbergs arena. Nu är det slut på vaccinationer i hockeyhallen.
Efter drygt ett halvår kan vaccinationsansvariga Carina Björk börja städa undan allt i entréhallen på Löfbergs arena. Nu är det slut på vaccinationer i hockeyhallen. Foto: Lisa Olaison

Efter ett drygt halvår stänger nu Värmlands största vaccinationsmottagning.

En femtedel av alla länets doser delades ut i hockeyhallen.

– Det har varit en fantastisk och lärorik upplevelse, säger Carina Björk som varit vaccinationsansvarig på plats.

Portarna till vaccinationsmottagningen på Färjestad i Karlstad slogs upp i mitten av februari. Då var förhoppningen var att Sverige skulle vara klart med alla vaccinationer till midsommar.

Men fortfarande är det många kvar att vaccinera. Dock börjar nu några vaccinationslokaler stänga igen. Bland annat den i Löfbergs arena. Vid halvåttatiden på tisdagskvällen gav den sista dosen vaccin där.

– Vi har inte behov av två så stora lokaler längre, säger Carina Björk, som har varit vaccinansvarig i hockeyladan, och refererar då till den på KCCC.

Hur många var det då som kom och fick vaccindoser ute på Färjestad?

– Bokade tider och doser har vi haft 86 200. Sedan är det några som inte kommit och några som kommit utan att boka.

Antalet vaccinerade i Löfbergs arena utgör runt 20 procent av de vaccinerade i Värmland.

Är det ungefär vad ni hade räknat med?

– Jag vet inte vad vi hade räknat med. I början var det tillgången på vaccin som var begränsningen, då tog vi inte emot någon som inte hade bokat en tid, men de sista månaderna har vi haft bra tillgång och har kunnat ha spontandrop-in. Bara i går var det 50 personer som kom förbi, säger Carina Björk.

Kommunupptagningsområdet för mottagningen har varit Karlstad, Forshaga, Grums, Kil och Hammarö, även om man kunnat boka tider där man själv velat.

Har det fungerat bra logistiskt?

– Ja, bussen har stannat precis utanför, de som hade färdtjänst kunde stanna precis utanför och vi kunde gå ut och möta dem. Sedan har samarbetet med avtalspartnerna funkat bra.

Det avtalet gick ut sista augusti.

Många soptunnor har tjänstgjort vid vaccinationsmottagningen.
Många soptunnor har tjänstgjort vid vaccinationsmottagningen. Foto: Lisa Olaison

Hur har tiden varit där ute i ishallen?

– Det har varit en fantastisk och lärorik upplevelse, även om förutsättningarna har ändrats under tiden, säger Carina Björk och tillägger att det bara varit positiva miner från dem som jobbat och besökarna.

Vad minns du mest av den här tiden?

– Det jag minns mest är entusiasmen som funnits under hela resan. Från det vi att vi kom hit och satte upp båsen. Sedan minns jag också de äldre som hade klätt upp sig. Många hade varit instängda länge och de var överlyckliga när de fick dos ett och ännu lyckligare när de fick dos två.

Det är mycket som ska städas undan. En del skickas vidare till KCCC, annat till Centralsjukhuset.
Det är mycket som ska städas undan. En del skickas vidare till KCCC, annat till Centralsjukhuset. Foto: Lisa Olaison

Under onsdagen påbörjades städningen och nerplockandet av bås och utrustning.

– Vi har veckan på oss, men det mesta åker i väg i dag. En del grejer skickar vi till KCCC där man fortsätter ett tag till, den del ska till Centralsjukhuset och resten ska bunkras upp, säger Carina Björk.

Även vaccinationsmottagningen i Charlottenberg stänger nu igen. Där gavs drygt 10 500 vaccindoser.

Fotnot: KCCC står för Karlstad Congress Culture Centre.

Artikeltaggar

Carina BjörkCoronavirusetFärjestadKarlstadLöfbergs ArenaNyheterRegion VärmlandVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.