Under andra världskriget var ett antal Saab B17-plan stationerade på Brattforsheden. På tisdagen landade ett av de två som finns kvar i Sverige där igen.
– Vi ska spela in en film om livet här då. Den görs så autentisk som möjligt med ett 30-tal skådespelare.
Det berättar Fredrik Clerkestam, ordförande i Stiftelsen krigsflygfält 16, som är namnet på den gamla militärflygplatsen som började användas i juli 1940.
Sedan över 30 år har flygfältet och dess byggnader restaurerats och intresset för anläggningen ökar.
– Vi har haft väldigt många besökare här i sommar och för att ännu bättre kunna berätta historien om Krigsflygfält 16 ska vi nu göra en film som ska visas både här och på andra militärhistoriska museer, säger Fredrik Clerkestam.
Klockan tio på tisdagen landade en av huvudpersonerna i filmen, ett Saab B17-plan som bland annat fungerade som bombplan, på det stora gräsfältet på Brattforsheden.
– Det var magiskt att se det landa. Fantastiskt att få hit det till inspelningen. Vi har jobbat i tio år med research till filmen; hittat gamla handlingar i Krigsarkivet, letat föremål och frågat folk om de har saker att bidra med.
Film om andra världskriget: "Värmland i frontlinjen"I frontlinjen
– Nu är det äntligen dags för inspelning med start under onsdagen. Vi ska spela in en film om livet här på flygfältet under andra världskriget.
– Efter den tyska ockupationen av Norge hamnade det i frontlinjen mot gränsen och det bedrevs mycket flygspaning härifrån, berättar Fredrik Clerkestam.
Såväl flygvapnet, armén som andra vapenslag var stationerade vid och kring flygfältet.
– Filmen görs så autentisk och tidstypisk som möjligt med B17-planet, gamla motorcyklar och många andra föremål från den tiden samt ett 30-tal skådespelare och statister.
– Vi vill berätta vad som hände här. Krigsflygfält 16 är en unik plats med sin miljö, kultur och fina natur, säger Fredrik Clerkestam.
Tittaren i centrum
Det blir en speciell upplevelse för de som kommer att se filmen som blir klar i början av 2022.
– Vi kommer att använda oss av modern VR-teknik med kameror som filmar i 360 grader. Det gör att man som tittare hamnar i centrum när man ser det färdiga resultatet med VR-glasögon på.
– För att bygga på den känslan kommer vi bland annat ha kameror under planet, säger regissören Jesper Wachtmeister.
Den som spakade det unika planet från Linköping till Brattforsheden var piloten Björn Rystedt.
– B17-planet ägs av Flygvapenmuseum och operatör för det är Saab. Det finns ett likadant på museet, men dessa är de två enda som finns kvar i Sverige. Det renoverades 1997 och är trevligt att flyga även om det är lite tungt med sina 2,6 ton utan last.
Troligen i Värmland
– Det var inga problem att landa trots att landningsbanan bara är 800 meter. De första B17-planen levererades till Flygvapnet 1941 och detta är från 1943 och gjorde högst troligt flyguppdrag här eftersom det var stationerat på Såtenäs, säger Björn Rystedt.
B17 var bestyckat med fyra stycken åtta millimeters kulsprutor och kunde ha sju bomber med sig.
Skådespelaren Per Abrahamsson från Karlstad spelar pilot i filmen.
– Det är jättehäftigt att få göra den rollen. Jag går en teaterutbildning på Värmlandsteatern och ansökte att få vara med i filmen och så blev det. Det ska bli kul att göra inspelningen tillsammans med ett så stort team och spännande att se det färdiga resultatet, säger han.
Filmen som blir cirka tio minuter lång har en budget på runt 1,5 miljoner kronor där bland annat Försvarsmakten, Saab, Länsstyrelsen i Värmland och Leader Närheten bidrar med pengar.