Hoppa till huvudinnehållet

Stadsvandring belyser problem med mörka platser: ”Överlag fina betyg”

Publicerad:
En stadsvandring i Torsby centrum tisdag förmiddag. Fler bänkar och fler upplysta platser efterfrågas.
En stadsvandring i Torsby centrum tisdag förmiddag. Fler bänkar och fler upplysta platser efterfrågas. Foto: Morgan Bäckvall

Det finns för lite bänkar i Torsby centrum. Dessutom behövs det fler upplysta platser. Det är några av slutsatserna som projektet ”Torsby tryggt och säkert” kommit fram genom rundvandringar, den senaste under tisdagen.

Hur ska Torsby centrum bli en tryggare plats?

Det var grunden till en stadsvandring som gjordes under tisdagen.

Bland deltagarna fanns polis, säkerhetssamordnare, skolchef, fastighetsskötare, politiker och ANDT-samordnare, med flera.

Handelsutveckling i Torsby, HIT, driver ett EU-projekt via Leader Växtlust Värmland.

– Där har vi lyckats göra en förlängning som heter ”Torsby tryggt och säkert”. Där tittar vi på trygga mötesplatser, säger André Liljemark, projektledare i Torsby.

Från Svenska stadskärnor kom processledaren Marita Floman till Torsby för att träffa de som under en period deltagit i digitala work shops.

– Vi har haft två digitala möten och nu har vi varit här fysiskt. Deltagarna har tidigare gjort egna rundvandringar i ett utvalt område och tittat på olika saker, säger Marita Floman.

– Man har tittat på mörka platser, trasiga bänkar, och att man ska belysa upp muralmålningarna.

472 deltog i enkät

I somras gjordes en trygghetsenkät med 472 deltagare.

– Det var två sommarjobbare som gick runt och talade med folk i centrum och även digitalt i sociala medier, och fick väldigt bra respons, säger André Liljemark.

Man efterlyste mer sittplatser och bättre belysning.

– Det var överlag väldigt fina betyg för att vara en stadskärna. Man tycker att det är tryggt och säkert och en mötesplats för alla. Man tycker väldigt bra om sin centrumkärna, men att det är vissa saker man kan jobba vidare med, säger Marita Floman.

Men det är vissa platser som är mörka och saknar bra belysning.

– Här till exempel, i tingshusparken. Och nere vid Gamla torget, säger Marita Floman.

Den här delen av projektet ”Torsby tryggt och säkert” har hittills inte berört gång- och cykelvägar till och från bostadsområden.

– Det är kanske nästa projekt, säger André Liljemark.

Artikeltaggar

André LiljemarkANDTCaroline ErikssonLeaderNyheterPolisenRonnie WalfridssonTorsbyTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.