Så planerade de rymningen från Klarälvsgården: ”Han kmr ta strypgrepp”

Publicerad:
Chattmeddelande som de misstänkta tonåringarna skickade till varandra om det planerade överfallet på Klarälvsgården. Foto: Polisen

De planerade rymningen i datasalen - medan de anställda väntade utanför.

Nu avslöjar chattmeddelanden hur de fyra ungdomsbrottslingarna förberedde de våldsamma överfallen.

”Han kmr ta strypgrepp på xx” står det i ett meddelande.

De fyra tonåringarna är dömda för flera allvarliga brott - bland annat rån, olaga frihetsberövande och bedrägeri - i andra delar av landet. I april i år var de placerade på det låsta LVU-hemmet Klarälvsgården utanför Forshaga.

Men ungdomsbrottslingarna började planera för att rymma från anstalten.

Klarälvsgården.
Klarälvsgården.

Personal på Klarälvsgården noterade att ”något låg i luften” och att kvartetten ofta höll sig för sig själva.

Går till datasalen

När det en lördagskväll i mitten av april i år var dags för den planerade datatimmen bytte en av de manliga anställda medvetet med den kvinnliga personalen så att hon inte skulle behöva gå med de fyra unga männen till datasalen.

”Vi pratade ihop oss, jag och en kollega. Att det är bättre för oss, att det är vi som ska gå med dom här killarna.” säger en av de anställda i förhör med polisen.

Korridoren där de två anställda på Klarälvsgården blev överfallna av de fyra ungdomsbrottslingarna.
Korridoren där de två anställda på Klarälvsgården blev överfallna av de fyra ungdomsbrottslingarna. Foto: Polisen

Vid datasalarna fick två 16-åringar gå in i den ena salen och en 16-åring och en 18-åring gå in i en intilliggande sal medan de två manliga anställda placerade sig i korridoren utanför.

Chattar i hemlighet

Men utan de anställdas vetskap satt ungdomsbrottslingarna vid datorerna och chattade med varandra om hur de gemensamt skulle gå ut i korridoren och överfalla personalen för att komma över deras telefoner, nycklar och passerkort.

”Kommer säga till dig när vi ska göra de” skriver en av 16-åringarna.

Och fortsätter:

”NN ska säga han ska på toa, han kmr ta strypgrepp på XX”.

Chattmeddelande.
Chattmeddelande. Foto: Polisen

Fyra minuter senare skriver han:

”Ba gå in dit, gå t XX o ta hans fucking lur, nu direkt”

”En riktigt kriminell människa”

Därefter beskriver en av de anställda hur två av tonåringarna kommer ut och börjar gå mot toaletten, men i stället hör han ett skrik från sin kollega.

”Och jag hör ett skrik bara. Och när jag hör ett skrik så kollar jag på, jag kollar åt höger. Min kollega. Sen öppnar de andra två killarna dörren. Den ena killen tar stryptag på mig. Och har nått vasst föremål vid min hals.” säger han till polisen.

Båda anställda blir övermannade och tvingas lämna över telefoner, nycklar och passerkort. De ser sedan tonåringarna fly från platsen.

En av de anställda beskriver den unga man som överföll honom:

”Han blir en annan människa, han blir en riktigt kriminell människa.”

Rymmer i foppatofflor

De fyra rymlingarna lyckas ta sig ut genom grindarna och bilder från en övervakningskamera visar hur de springer - klädda i jeans, tröja och foppatofflor - ner mot länsväg 62.

Några timmar senare, strax efter klockan 23 på kvällen, hittar polisen dem gående i ett område i tätorten Deje där de grips omgående.

Samtliga fyra åtalades på måndagen för grovt hot mot tjänsteman och grovt egenmäktigt förfarande, två av dem åtalas även för våld mot tjänsteman. Samtliga fyra nekar till brott.

Fyra unga män rymde från Klarälvsgården – åtalas för brottÄnnu en rymning från Klarälvsgården – pojke hotade personal med machete

Artikeltaggar

Brott & blåljusEgenmäktigt förfarandeForshagaGrovt hot mot tjänstemanKlarälvsgårdenvåld mot tjänsteman

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare