Hoppa till huvudinnehållet

Så blir ”nya” Guldapan: ”Man ska få en smakupplevelse”

Publicerad:
Under onsdagen ryker den bruna pappen och Guldapan slår åter upp porten.
Under onsdagen ryker den bruna pappen och Guldapan slår åter upp porten. Foto: Peder Kaldal

Närproducerat ska stå i centrum och ett samtal med kocken går fint.

Restaurangen Guldapan byter koncept och blir mer ”värmländsk”.

Den klassiska bruna pappen som viskar om att ”något är på gång” har täckt fönstren på restaurang Guldapan en tid, men under onsdagen försvinner den. Det är i alla fall planen.

Vad är det då som döljer sig där bakom? Jo, ett nytt koncept.

– Vi har renoverat en del av lokalen och fräschar upp konceptet genom att gå närmare det gastronomiska och ekologiska, säger delägaren Farok Jodat.

Han kallar det för en vin- och matbar, där matmenyn består av ekologiska, men framförallt närproducerade råvaror. Så som värmländska ostar, lokalt producerat bröd och vänerlöjrom

– Och det kommer vara självplockade kantareller, säger Farok Jodat.

– Det blir också ett open kitchen, där gästerna kan se när maten lagas och man kan prata med kocken.

Farok Jodat är delägare i Guldapan och tror att det nya konceptet kan slå.
Farok Jodat är delägare i Guldapan och tror att det nya konceptet kan slå. Foto: HP SKoglund/VF Arkiv

På frågan om varför man väljer att gå den vägen säger han att det ligger i tiden att käka närproducerat.

– Det kommer inte vara stora rätter, utan man ska kunna ta ett par, tre små varmrätter och kombinera det med dryck för att få en smakupplevelse.

Dryckesmenyn kommer bestå av ekologiska viner och naturviner, samt hantverksöl.

– Gärna från Värmland.

Vad har ni för förväntningar på nya Guldapan?

– Vi tror och hoppas att det finns en del som bryr sig om vad de stoppar i sig.

Annars då, har gästerna börjat återvända till restaurangerna?

– Vi har haft en väldigt fin sommar, i alla fall de senaste sex–sju veckorna. Nu hoppas vi att det inte kommer en fjärde våg så att folk kan fortsätta gå ut utan att vara rädda, säger Farok Jodat.

Artikeltaggar

Farok JodatGuldapanKarlstadKrogarMat och dryckNyheterÖstra TorggatanTingvallastaden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.