Risken för skyfall kräver nya förberedelser

Publicerad:
En kraftig vårflod eller ett kraftigt skyfall kan orsaka översvämningar. Foto: Filip Kowalski

Kraftiga skyfall kan snabbt orsaka stora problem med översvämningar i samhället. I Filipstads kommun pågår nu ett arbete för att minska riskerna som kraftiga skyfall kan orsaka.

Den senaste tidens kraftiga skyfall i bland annat Gävle har visat på de stora konsekvenser som detta kan få för samhället.

Michael Björklund, säkerhetssamordnare i Filipstads kommun, säger att det handlar om långsiktiga investeringar för kommunerna för att kunna hantera kraftiga skyfall.

– Den nya parkeringsplatsen bakom Coop har tankar där man kan samla in dagvattnet, berättar Michael Björklund som konstaterar att kommunen har drabbats av två rejäla skyfall de senaste åren.

Michael Björklund, säkerhetssamordnare i Filipstads kommun.
Michael Björklund, säkerhetssamordnare i Filipstads kommun. Foto: Göran Persson

Nu handlar det om att kartlägga var de svaga punkterna finns i kommunen och försöka minimera riskerna som ett skyfall kan medföra. Framförallt handlar det om att kunna leda bort vatten eller samla upp dagvatten i stora tankar.

Byggt bort

Michael Björklund berättar att Filipstads kommun gjorde en risk- och sårbarhetsanalys 2008 där man tittade på just risken för översvämningar i centrum.

– Efter det gjordes det åtgärder och man gjorde om dammportarna vid Lersjön, säger Michael Björklund som menar att risken för en översvämning i tätorten därmed är låg.

– Under vårfloden får man koordinera slussarna till Karlskoga. I Gullspångs älvgrupp finns det representanter från alla kommuner, SMHI, dammägare och länsstyrelser. Vi träffas i mars varje år innan vårfloden och går igenom snömängden och hur det ser ut. Vi tittar på statistik och ser om det finns risk för översvämningar.

Det pågår även ett arbete för att se vilket det värsta scenariot är om en damm skulle gå sönder i Gullspångsälven.

År 1977 drabbades centrum i Filipstad av kraftiga översvämningar, då låg Monitorholmen under vatten och det låg även vatten på Stora torget.

Artikeltaggar

FilipstadFilipstads kommunMichael BjörklundNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare