Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Hela landet ska växa också

Publicerad:
Svensk livsmedelsproduktion och den svenska skogen är helt avgörande för jobb och tillväxt på landsbygden över hela landet, skriver Lars Mejern Larsson med flera.
Svensk livsmedelsproduktion och den svenska skogen är helt avgörande för jobb och tillväxt på landsbygden över hela landet, skriver Lars Mejern Larsson med flera. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Regeringens satsningar stärker inte bara servicen och tryggheten för enskilda, det skapar även förutsättningar för företag att växa, skriver Lars Mejern Larsson med flera.

Svar till Mats Persson (NWT 5/8).

Mats Persson (L) anser i sin debattartikel att Socialdemokraterna sviker landsbygden. Det är en bild vi inte delar. Tvärtom, vi driver en politik som skapar goda möjligheter till arbete, välfärd, boende och företagande i hela landet. Politik som Liberalerna själva har varit med och arbetat fram genom januariöverenskommelsen.

Vi socialdemokrater vet att samhällsservice är en nödvändighet för att bo och verka på landsbygden och för att undvika stor utflyttning. Därför byggs den statliga servicen ut av regeringen på de mindre orterna för att få hjälp med exempelvis skatte- eller pensionsärenden. De så kallade servicekontoren finns i dag placerade på fyra orter i Värmland och 116 orter i Sverige och fler är på väg att etableras.

Vidare satsar regeringen kraftigt på bredbandsutbyggnad och för att den lokala livsmedelsbutiken ska kunna finnas kvar. I takt med att fler än någonsin nu utbildas till poliser stärker vi tryggheten i hela landet, även på landsbygden.

Så skriver du en debattartikel

Regeringens satsningar stärker inte bara servicen och tryggheten för enskilda, det skapar även förutsättningar för företag att växa. Därför måste underhållet och investeringarna i såväl väg som järnväg fortsätta. Vi driver därför en klimatpolitik som bygger på jobb, tillväxt och utveckling och nu ser vi hur en nyindustrialisering skapar tusentals klimatsmarta jobb.

Svensk livsmedelsproduktion och den svenska skogen är helt avgörande för jobb och tillväxt på landsbygden över hela landet. De gröna näringarna ska bidra till klimatomställningen och att naturresurserna används hållbart.

Givetvis finns det utmaningar, pandemin har utsatt vårt land för otroliga prövningar och visat vikten av en stark välfärd. För att stärka välfärden får Värmland kommande år nästan en miljard kronor i nödvändiga tillskott. Istället för att klaga på bristande välfärd utanför Stockholm borde Mats Persson fråga sina egna partikollegor i den styrande koalition i Region Värmland varför man inte valt att dra nytta av dessa tillskott. Tillskott vi socialdemokrater ser behövs för att exempelvis hantera de långa operationsköer som växt fram under pandemin.

Coronapandemin har även kommit att påverka förutsättningarna på arbetsmarknaden. Långsiktigt måste vi därför arbeta med kompetensförsörjning, utbildning och fortbildning till de bristyrken vi ser i både näringslivet och offentlig sektor. Här har högskolorna och universiteten en oerhört viktig roll att fylla med uppdrag att verka för regional utveckling och likvärdig tillgång till utbildning.

Därför gör vi nu en historisk utbyggnad av andelen utbildningsplatser. Exempelvis har Karlstads universitet för 2021 fått en utökning av 592 platser för heltidsstudenter och våra folkhögskolor en utökning med 75 platser. Runt om i Sverige byggs även lärcentrum ut för att möjliggöra för fler att studera på distans.

Vi ser fortsatt stora utmaningar och mycket finns kvar att göra men landsbygden har stor potential att utvecklas nu när samhället måste ställas om. Därför måste regeringens nuvarande satsningar fortsätta. För oss socialdemokrater är målet inte bara att hela landet ska leva – hela landet ska växa.

Lars Mejern Larsson (S)

Riksdagsledamot

Gunilla Svantorp (S)

Riksdagsledamot

Mikael Dahlqvist (S)

Riksdagsledamot

Åsa Johansson (S)

Ordförande för Socialdemokraterna i Värmland

Artikeltaggar

ArbetsmarknadÅsa JohanssonBredbandCoronavirusetDebattGunilla SvantorpInfrastrukturJärnvägJökenJordbrukKarlstads universitetKlimatLandsbygdLars Mejern LarssonLiberalernaMats PerssonMikael DahlqvistRegion VärmlandSkogsbrukSocialdemokraternaUniversitetVälfärd