Hoppa till huvudinnehållet

Klättervänligt när Stina Wirsén ställer ut i Karlstad

Publicerad:
Bokaktuella Stina Wirsén ställer ut i Karlstad, med start den 18 september.
Bokaktuella Stina Wirsén ställer ut i Karlstad, med start den 18 september. Foto: Maria Annas

Stina Wirsén är dubbelt aktuellt i höst: dels med nya böcker, dels med en stor utställning på Värmlands museum. Där kommer hon för första gången att visa upp skulpturer – och dem får man klättra på.

Den 18 september öppnar utställningen Stina Wirséns brokiga bilder på Värmlands museum i Karlstad.

Hon är illustratör, bildkonstnär och författare med över 100 barnböcker på sin meritlista. Ahmed Anka, Rut och Knut, Nallegrisen och liten Skär är några av karaktärerna hon nu tar med till Karlstad. Även en helt annan sorts bok är med: Historien om Bodri, som är baserad på förintelseöverlevande Hédi Frieds egna upplevelser.

Stina Wirséns egensinniga bilder visas på Värmlands museum i höst. Bild ur boken ”Vem stör”.
Stina Wirséns egensinniga bilder visas på Värmlands museum i höst. Bild ur boken ”Vem stör”. Foto: Stina Wirsén

Museibesökarna kommer att få se både bilder och skulpturer.

– Det här är första gången Stina Wirsén visar skulptur, som är en ny teknik för henne. Skulpturerna är skapade i samarbete med Klara Wirsén Suchowiak och riktar sig direkt till barnen. Det kommer alltså att vara fullt tillåtet att klättra på dem, berättar Karin Åberg Waern, utställningschef på Värmlands museum.

Vernissage och workshops

Stina Wirsén kommer att vara på plats i Karlstad flera dagar i samband med öppningen; dels för att vara med vid invigningen av utställningen, dels för att hålla i workshops för förskollärare, lärare och konstkollo-ungdomar.

Den välkända barnboksförfattaren är också aktuell med nya böcker i höst. Tre böcker till är på gång: ”Vem?” och ”Vem är stor?” kommer ut som ljudböcker i september, inlästa av författaren själv. En tredje bok, Var är Sigges hemma, kommer också i september, i samarbete med Rädda barnen.

Artikeltaggar

BarnBarnböckerFritid och livsstilKarlstadKonstKonstverkLitteraturVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.