Hoppa till huvudinnehållet

Värmländska ex-ministern vill ha fängelse i Åmål

Publicerad:
Sten Tolgfors har varit med i bilden nästan ända sedan Åmåls kommun beslutade att börja jobba för en fängelseetablering. Foto: Sören Turesson

Lokalpolitikernas önskemål om att göra Åmål till stor fängelseort lever i hög grad vidare. Före detta försvarsministern Sten Tolgfors deltar aktivt i lobbyarbetet.

Det blev region Öst som drog längsta strået när Kriminalvården tidigare i somras lät meddela var nästa nya stora fångvårdsanstalt ska byggas. Behovet ansågs helt enkelt vara störst i östra Sverige. Beskedet väckte besvikelse bland Åmåls politiker, som nära nog mangrant hoppades att valet skulle falla på deras kommun. Men trots motgången lever drömmen vidare.

Under senaste kommunstyrelsemötet handlade en av punkterna om Kriminalvården. Föredragande var bland andra den före detta moderate försvarsministern Sten Tolgfors.

– Han berättade lite om det politiska läget, vart våra riksdagsmän står i frågan om framtida anstalter, säger Björn Wennerström, chef för samhällsbyggnadsenheten.

Kunde Tolgfors säga någonting om läget positivt eller negativt ut för Åmål?

– Nej, varken eller. Det var mer information om var politikerna står och hur behovet kan tänkas se ut framöver.

Orsaken till att Sten Tolgfors gästade kommunstyrelsen är hans delägarskap i konsultfirman Rud Pedersen Public Affairs. Åmåls kommun har anlitat denna firma i syfte att lobba för Åmål som ny anstaltsort gentemot Kriminalvården och rikspolitiken.

Samarbetet påbörjades före beslutet att nästa anstalt ska byggas i region Öst.

– Sten Tolgfors är en av sex som varit och hjälpt oss under processens gång, säger Björn Wennerström.

Ex-ministern Sten Tolgfors (M) medverkade vid Åmåls kommunstyrelses möte för att berätta om hur riksdagspartierna ser på framtida fängelseetableringar.
Ex-ministern Sten Tolgfors (M) medverkade vid Åmåls kommunstyrelses möte för att berätta om hur riksdagspartierna ser på framtida fängelseetableringar. Foto: Johan Nilsson/TT

Föredragande vid kommunstyrelsemötet var även den moderate politikern och egenföretagaren Jan-Evert Rådhström från Torsby.

Forshagafödde Sten Tolgfors växte upp i Åmål och blev moderat riksdagsman 1994. Under en femårsperiod, 2007–2012, var han försvarsminister under Fredrik Reinfeldt. Bland annat var han med och avskaffade värnplikten.

2013 lämnade Tolgfors sin riksdagsplats för att bli konsult och delägare i affärskonsultfiman Rud Pedersen.

Förhoppningen var och är att en kriminalvårdsanstalt skulle kunna skapa uppemot 500 nya arbetstillfällen i Åmål. Det var också själva grundorsaken till varför Kristdemokraterna i Åmål lade fram förslaget från början.

Artikeltaggar

ÅmålKriminalpolitikKriminalvårdenPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.