Hoppa till huvudinnehållet

Unik fasadshow lyser upp Rottnerosparken

Publicerad:
Rottnerosparken satsar på en fasadshow vid herrgården där kulturarv och ny teknik möts. Linnea Benneberg, Linda Schagerström, Magnus Holmvik, Anneli Jansson och Åsa Gertling provar temperaturen i dammen, där det faktiskt ska dansas på lördag kväll.
Rottnerosparken satsar på en fasadshow vid herrgården där kulturarv och ny teknik möts. Linnea Benneberg, Linda Schagerström, Magnus Holmvik, Anneli Jansson och Åsa Gertling provar temperaturen i dammen, där det faktiskt ska dansas på lördag kväll. Foto: Lena Richardson

Dans, teater och ljus är grundingredienserna som ska ge en unik kulturupplevelse i Rottnerosparken på lördag kväll, den 4 september. Lägg därtill musik, naturmystik och en god portion Selma Lagerlöf.

– Det kommer att bli maffigt, lovar Åsa Gertling.

Hon är EU-samordnare och näringslivsutvecklare på Sunne kommun och därtill projektledare för Sunnedelen av projektet Cupido, en satsning som handlar om hur ny teknik kan utveckla kulturlivet i de deltagande kommunerna.

– Tanken är att vi ska tillföra digital teknik till den traditionella kulturen som finns, för att nå nya målgrupper och få nya perspektiv på kulturen, berättar hon.

Teknik och kultur

Rottneros park är centrum för satsningen för Sunnes del och på lördag kväll kommer teknikens och kulturens gemensamma möjligheter verkligen att sättas på prov. I en spektakulär fasadshow ska ljus, bilder och ljud samverka med liveframträdanden av unga dansare och skådespelare.

Arrangörerna tror att Wermland opera med sin julfasadshow är den enda aktören i Värmland som gjort något liknande tidigare och det finns förväntan och spänning i arrangörsleden:

– Det är svårt att föreställa sig hur det ska bli, det här måste upplevas! säger Magnus Holmvik, trädgårdsmästare i parken.

Vill nå nya generationer

Målet är att med ny teknik till hjälp locka både trogna besökare och helt nya att komma och uppleva parken.

Räcker det inte med skulpturer och vackra blommor längre?

– Vi vill få fram det här fantastiska kulturarvet vi har i Sunne till nya generationer. Det är ju otroligt vackert här och vi vill få med parken i en ny tid, säger Anneli Jansson, kommunikationsstrateg på Sunne kommun.

Så här kommer det att se ut vid Spegeldammen på lördagskvällen.
Så här kommer det att se ut vid Spegeldammen på lördagskvällen. Foto: Sunne kommun

Den nya belysningen som projektet också gett parken, är även tänkt att kunna förlänga parksäsongen, men i år är 4-5 september sluthelgen – med stora nysatsningen på lördagen och skördefest på söndagen.

Dans i dammen

Lördagskvällens fasadshow kretsar kring Spegeldammen. Fasaden som används är Rottneros herrgård och scenen för skådespelare och dansare blir framför, men faktiskt även i själva dammen. Där ska det dansas, lovar Linda Schagerström från Sunne kulturskola, som bidrar med unga dansare.

– Det är Frykenvatten i den, så det är nog Frykentemperatur, eller förhoppningsvis lite varmare, upplyser Magnus Holmvik.

Även kulturskolan i norska kommunen Nome, som också är med i Cupido-projektet, har dansare på plats och Västanå teater kommer med sina teaterelever. Därtill medverkar professionella dansare från Karlstad.

Rottneros herrgård med den vackra vyn över spegeldammen blir spelplats när den anrika parken förenar kultur och ny teknik på lördag kväll. På söndagen är det också arrangemang i parken: skördefest.
Rottneros herrgård med den vackra vyn över spegeldammen blir spelplats när den anrika parken förenar kultur och ny teknik på lördag kväll. På söndagen är det också arrangemang i parken: skördefest. Foto: Lena Richardson

– Det är roligt att skapa koreografi för ett tillfälle som är här och nu, som är live. Man blir berörd här och nu och det är bara vid det här tillfället, säger Linda Schagerström.

”Man ska bli berörd”

Fasadshowen består av fem kapitel med det gemensamma temat Ljus utan gränser. En röd tråd är också natur och mystik.

– Berättandet är det som Sunne är känt för och det kommer att ligga som en grund. Sen är det väl lite fri tolkning, som det ska vara med kultur. Det ska vara en upplevelse, vi vill att man ska bli berörd av en upplevelse. Det kommer att bli maffigt! säger Åsa Gertling.

I Sunnes stolta kulturarv ligger också Selma Lagerlöf, och det arvet kommer teaterelever från Unga Västanå att gestalta i sin del av showen.

– Rottneros herrgård är ju hennes Ekeby. Vi har valt att göra ett sceniskt nummer med unga Selma i huvudrollen, säger Linnea Benneberg från Unga Västanå.

Sug efter kultur

Max 600 personer släpps in. Showen börjar 20.00, men parken öppnar för insläpp redan vid 17, så att besökarna kan uppleva parken i kvällsljus – och säkra en plats. Först till kvarn gäller.

– Det känns som att det finns ett oerhört sug efter att uppleva kulturella upplevelser nu och folk är beredda att röra på sig för att uppleva också. Jag skulle tro att det här skulle kunna väcka intresse i hela Värmland, säger Linnea Benneberg.

Fasadshowen med dess ljus och bilder ska samverka med dans och skådespel som framförs live av unga skådespelare och dansare.
Fasadshowen med dess ljus och bilder ska samverka med dans och skådespel som framförs live av unga skådespelare och dansare. Foto: Sunne kommun

Artikeltaggar

Åsa GertlingMagnus HolmvikMusikNöje/KulturRottnerosRottneros parkRottneros parkSelma LagerlöfSunneSunne kommunTeaterVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.