Hoppa till huvudinnehållet

S i Värmland: Inför gurgeltest och vaccination i skolor

Publicerad:
Regionråden i opposition Mats Sandström (S), Ulric Andersson (S) och Åsa Johansson (S).
Regionråden i opposition Mats Sandström (S), Ulric Andersson (S) och Åsa Johansson (S). Foto: Anna Sims

Gurgeltest för skolelever och vaccination på gymnasieskolor.

S vill att Region Värmland ska agera snabbt för att undvika nya klusterutbrott.

– Skolan är en riskzon, säger regionrådet Mats Sandström (S).

Inom Västra Götalandsregionen har så kallade gurgeltester införts.

Gurgeltestet fungerar på så sätt att man får gurgla en koksaltlösning, sedan spotta ut blandningen och så skickas innehållet på analys. Något som ska vara mer skonsamt för barnet som slipper provtas i svalget och näsan, vilket sker vid ett vanligt PCR-test.

Nu vill Socialdemokraterna i Värmland att Region Värmland ska se om det är möjligt att införa gurgeltest även här.

– Vi ska inte vara sämre än andra och vi ska vara med snabbt när nya metoder kommer. På alla sätt som går ska vi försöka förhindra nya klusterutbrott, säger regionrådet i opposition Mats Sandström.

I morgon, tisdag, sammanträder regionstyrelsen och där vill S att det politiska initiativet ska tas upp.

– Skolor är en riskzon. Och vi vill agera så snabbt som möjligt, vi – som alla andra – är väldigt trötta på covid-19, säger regionrådet vidare.

S vill att regiondirektören ska ta initiativ till ett samarbete med Värmlands kommuner om att erbjuda gurgeltester på alla länets skolor.

– Sedan om det finns hinder eller så, det vet inte vi, men vi vill att man ska titta på möjligheten, säger Mats Sandström.

Partiet vill även se om det är möjligt med vaccination på plats i gymnasieskolorna. Detta för att öka vaccinationstäckningen bland länets ungdomar.

Så undviker du att smitta andra

Du ska stanna hemma om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom.

Tänk på att hålla avstånd till andra, både inomhus och utomhus.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.

Hosta och nys i armvecket. Undvik att röra vid ansiktet.

Läs mer:

Folkhälsomyndigheten: Så kan smittan öka i Värmland under höstenPolisens svar efter Ängsbackas utspel: ”Förundersökningen pågår än”Nyfödda Esse har covid – flögs med ambulanshelikopter och låg i respirator158 fullvaccinerade värmlänningar har smittats – så många behövde sjukhusvårdÖverläkaren: Det är några veckor sedan vi fick en ny covid-19-patientFöräldrarna om Adam Alsings död: ”Vi saknar honom så oändligt”

Artikeltaggar

CoronavirusetMats SandströmRegion VärmlandSocialdemokraternaVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.