Regionrådet om kritiken: ”Vi var tidigt ute jämfört med andra regioner”

Publicerad:
"Vi var tidigt ute jämfört med andra regioner”, säger regionrådet Fredrik Larsson (M) om utvärderingen av regionens pandemihantering. Foto: Håkan Strandman

– Vi var tidigt ute jämfört med andra regioner.

Det säger regionstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M) om att det tog tid för Smittskydd Värmland att få gehör för sina varningar om coronaviruset.

Redan före sommaren i fjol föreslog Värmlandssamverkan, koalitionen som styr Region Värmland (i minoritet), att låta göra en extern och oberoende granskning av hur regionen hanterat pandemin.

Nu är granskningsrapporten klar. I den framkommer både styrkor och brister.

Pandemin bakom kulisserna: Så hanterade Region Värmland den svåra krisen

Hur vill du kommentera bristerna?

– Vi stod inför en situation med ett okänt virus, en helt ny sjukdom. Det gjorde att det var en enormt stor osäkerhet, där väldigt många kände att ”utifrån det här kunskapsläget så tar vi det säkra före det osäkra”. Då gjordes också åtgärder som i backspegeln inte var nödvändiga.

Men enligt rapporten fick inte smittskydd gehör om vilka konsekvenser det viruset skulle få för regionen?

– Vi var ändå väldigt tidigt ute jämfört med andra regioner i Sverige, smittskydd var väldigt snabbt på fötter. Hur bussarna hanterades – och den väckarklockan för värmlänningarna och för Region Värmland som det var – var ändå bra för fortsättningen. Det skapade väldigt stor medvetenhet, säger Fredrik Larsson.

Han fortsätter:

– Det var en väldigt lång mental resa och dag ett förstod inte alla fullt ut konsekvenserna av det här.

Det tog närmare två veckor från att de första misstänkta fallen kom till Värmland fram till att den regionala särskilda sjukvårdsledningen startades.

– Jag kan inte bedöma om det är lång eller kort tid, säger Fredrik Larsson.

Lång kris

Rapporten bedömer också den långsiktiga belastningen på medarbetarna som ”bekymmersam”.

– Ett gäng av våra medarbetare har ju verkligen varit frontlinjen hela tiden och de har gjort en fantastisk insats, men det är klart att det också frestar på.

Fredrik Larsson tror att en lärdom av pandemin för framtiden är att inse att kriser inte alltid är så avgränsade i tid och rum som många kanske tänkte före pandemin – och som regelverken varit anpassade för.

Artikeltaggar

CoronavirusetFredrik LarssonModeraternaPolitikRegionstyrelsenVård och omsorgVärmlands länVärmlandssamverkan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare