Hoppa till huvudinnehållet

Räddningstjänstens kritik mot fotograferande allmänhet: ”Osmakligt”

Publicerad:
Allmänhet som tar kort vid olyckor är vardag för räddningstjänsten. Och det är en trend som fortsätter uppåt, menar Mikael Ohlson på räddningstjänsten i Säffle.
Allmänhet som tar kort vid olyckor är vardag för räddningstjänsten. Och det är en trend som fortsätter uppåt, menar Mikael Ohlson på räddningstjänsten i Säffle. Foto: Fredrik Karlsson

Privatpersoner som filmar och fotograferar olyckor är en uppåtgående ”trend”, menar Mikael Ohlson på räddningstjänsten i Säffle.

– Måste vi lägga energi på att få bort dem kan det vara livsavgörande för den som behöver hjälp.

På söndagskvällen voltade en bil i centrala Säffle – det är det senaste exemplet i raden av olyckshändelser där allmänheten fotograferar.

I närheten fanns ett kafé såväl som en restaurang. Båda välbesökta. Många som passerade olyckan valde att ta bilder.

Voltade med bilen i centrala Säffle

I en lokal Facebook-grupp var många upprörda över det beteendet.

Mikael Ohlson på räddningstjänsten i Säffle var insatsledare vid olyckan.

– Den här gången var det ingen som betedde sig illa, det var ingen som knödde sig på. När vi kom till platsen fanns det egentligen inget att ta kort på, bara en tom bil, men är det så att de tog bilder när personen kröp ur är det osmakligt.

"Trenden” med att allmänheten stannar och tar kort vid olycksplatser är stigande, menar Mikael Ohlson.

– Och det kan vara så att de är påträngande och vi måste ta bort folk. Då är det skönt att ha med polisen i första skedet. För är det så att vi måste lägga energi på att få bort dem, så kan det vara livsavgörande för den som behöver vår hjälp.

Hur känns det att jobba när folk agerar såhär?

– Man blir van, men det är klart att det är tråkigt. I det här fallet var det ingen skadad kvar på platsen, då är det inte lika otäckt, men skulle någon sitta fast så är det osmakligt, säger Mikael Ohlson.

Ett annat problem som uppstår vid olyckor är att folk inte uppmärksammar räddningstjänstens rödljus.

– De skiter i våra skyltar och man får ta kritik för att man stänger av trafiken.

Artikeltaggar

Brott & blåljusMobiltelefoniSäffleTrafikolyckorVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.