Fyra unga män rymde från Klarälvsgården – åtalas för brott

Publicerad:
Jonathan Eliasson, psykolog och tf institutionsansvarig på Klarälvsgårdens ungdomshem som de fyra unga männen flydde från i våras. Foto: Lisa Olaison

De hotade och överföll två anställda på det låsta ungdomshemmet.

Nu åtalas fyra unga män efter att de rymde från Klarälvsgården.

Det var i mitten av april som en 18-årig man och en 16-årig pojke överföll en av de anställda på det låsta ungdomshemmet Klarälvsgården utanför Forshaga.

Det hotade sig sedan till den anställde mannens nycklar och telefon och lyckades på så vis fly Sis-hemmet.

Kort därefter lyckades ytterligare två intagna pojkar, båda 16 år gamla, överfalla en av de andra anställda på Klarälvsgården. Även de pojkarna kom över nycklar och telefon och tog sig ut från det låsta ungdomshemmet.

Föremål mot halsen

Polisen larmades omedelbart och med hjälp av helikopter kunde de spåra och gripa de fyra rymlingarna inom en dryg timme.

På måndagen åtalades de fyra unga männen för grovt egenmäktigt förfarande och grovt olaga hot mot tjänsteman, två av 16-åringarna åtalas även för våld mot tjänsteman.

”Brottet bör bedömas som grovt eftersom hotet påtagligt förstärkts genom att ett okänt föremål förts mot XX hals samt då gärningen varit av särskilt hänsynslös eller farlig art då syftet med hotet varit att tillgripa nyckel och telefon för att på så sätt möjliggöra en flykt från ett låst ungdomshem” skriver åklagare Henrik Kindwall Lindell.

Planerade tillsammans

Rymningen finns bland annat dokumenterad på övervakningsfilmer.

Samtidigt avslöjar chattkonversationer att de fyra unga männen planerat rymningen tillsammans. Meddelandena är nu ett led i bevisningen mot männen.

Samtliga fyra nekar till brott.

Ännu en rymning från Klarälvsgården – pojke hotade personal med machete

Artikeltaggar

Brott & blåljusForshagaGrovt hot mot tjänstemanKlarälvsgårdenvåld mot tjänsteman

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare