Hoppa till huvudinnehållet

Nobelpristagare myntade kommunens slogan

Publicerad:
Axel Broman är på väg till lekplatsen med mormor Kerstin och moster Hanna. De har bott i Sunne hela livet, och tycker att kommunens slogan stämmer bra.
Axel Broman är på väg till lekplatsen med mormor Kerstin och moster Hanna. De har bott i Sunne hela livet, och tycker att kommunens slogan stämmer bra. Foto: Helena Karlsson

Sunnes kommunslogan är inte vilken käck liten skrivbordsprodukt som helst.

Den är kommen ur en Nobelpristagares genialitet - och glittret har inte hunnit falna sedan den senast sopade banan med de flesta av landets mer putslustiga kommunala valspråk.

– Sagolika Sunne!

Se där. Alexander Skogfeldt har bara bott här några månader, men vet redan vad kommunen har för slogan.

Han väntar utanför Biblioteket med småtjejerna Hedda och Hjördis i barnvagnen, medan Pauline Skogfeldt är inne och lånar ett par böcker.

Bokcykel

På denna sagolika plats behöver man inte ens gå in på biblioteket och dra lånekortet för att få sin sommarläsning. Det står en lådcykel framför entrén fullpackad med bokpåsar. Deckare står det på en påse, biografier på en annan. Det är bara att ta, plocka till sig i förbifarten och komma tillbaka med när det passar. I sagolika Sunne är Boktjuven bara ett litterärt verk av Markus Zusak.

Lasse Anrell om uttrycket Arvika – kommunen med stake: ”Putslustig och grabbig”Hagforsborna om sin kaxiga slogan: ”Stämmer den?”

Hedda, som fortfarande har förargliga prickar av vattenkoppor i ansiktet, och får stanna kvar ute i friska luften, blir jätteglad när hennes mamma kommer med sagoböcker och ännu gladare när en handlar om fåglar. Hedda älskar fåglar, säger hennes mamma.

– Hoho, säger Hedda och pekar på en uggla.

Alexander och Pauline Skogfeldt med döttrarna Hjördis och Hedda är nyinflyttade från Uppsala. De har inga problem med att se det sagolika i Sunne.
Alexander och Pauline Skogfeldt med döttrarna Hjördis och Hedda är nyinflyttade från Uppsala. De har inga problem med att se det sagolika i Sunne. Foto: Helena Karlsson

Familjen flyttade hit från Uppsala i april, när Pauline Skogfeldt fick jobb som chef för miljö- och byggenheten i kommunen.

– Visst är det sagolikt här, säger hon. Det är nära till naturen, och den är ju sagolikt vacker.

De senaste dagarna har familjen badat i olika sjöar.

– Jättefina badplatser, Alexander Skogfeldt. I Uppsala finns knappt en enda.

De stortrivs i Sunne.

– Det är en levande landsbygd, och ett fantastiskt kulturliv, säger Pauline Skogfeldt. Förskolan är jättebra, och folk är väldigt trevliga här.

Selmas verk

– Sagolika Sunne, det känner man ju till, säger Conny Jonasson.

Han flyttade hit för elva år sedan.

– För att det är så charmigt i Sunne. Det är inte så mycket folk men tillräckligt för det inte ska bli ensamt. Visst kan man säga att det är sagolikt här; det är vackert nu om kvällarna när man sitter och ser på höjderna runt omkring.

Conny Jonasson har varit på biblioteket och lånat Elsie Johanssons Glasfåglarna. Selma Lagerlöf är en annan favoritförfattare.

– Jag brukar ta mig en tur till Mårbacka och dricka kaffe.

”Man blir nog lite hemmablind”, säger Conny Jonasson men när kvällen kommer njuter han av den sagolika utsikten över höjderna runt omkring.
”Man blir nog lite hemmablind”, säger Conny Jonasson men när kvällen kommer njuter han av den sagolika utsikten över höjderna runt omkring. Foto: Helena Karlsson

Vi ser henne; Selma Lagerlöf sitter staty på andra sidan Storgatan.

– Hon kallade Sunne Sagans land. Sagolika Sunne är sprunget ur det, säger kommunens kommunikationsstrateg Anneli Jansson.

Sloganen används flitigt i kommunen, inte minst i kulturlivet och besöksnäringen. Men numera har Sagolika Sunne en stuntman i platsvarumärket ”Sunne Värmland”, som sätts in i platsannonser och andra sammanhang.

”Det  är vackert i Sunne”, säger Vithuuna Selvakkumaran som kommer från Göteborg. Hon är här några dagar med Isuru Jayasuriya och dottern Akshitha Jayasuriya för att gå på Sommarland.
”Det är vackert i Sunne”, säger Vithuuna Selvakkumaran som kommer från Göteborg. Hon är här några dagar med Isuru Jayasuriya och dottern Akshitha Jayasuriya för att gå på Sommarland. Foto: Helena Karlsson

– Vi såg en del problem tidigare, säger Anneli Jansson. Vi är ju en myndighet som fattar beslut, som inte alltid är så roliga. Ibland passar det helt enkelt inte med Sagolika Sunne som avsändare.

Hur länge Sagolika Sunne använts vet hon inte, men det är sedan gammalt. Anneli Jansson har sett begreppet på affischer från åtminstone 1950-talet.

Litterärt

Bakom Arvid Backlunds staty av Selma Lagerlöf, i Selmas blickfång, finns en smidesportal med kommunens slogan i sirliga bokstäver.

– Sagolika Sunne, det känner man igen, ja, säger Kerstin Broman som kommer promenerande med dottern Hanna och barnbarnet Axel.

De har bott i Sunne hela livet, och trivs väldigt bra.

Det är tryggt och trevligt, och en fin plats att växa upp på menar Kerstin. Och kulturen, litteraturen, sagan som finns här, inte bara Gösta Berlings och Nils Holgerssons, får folk att komma långväga ifrån.

– Vi har Selma Lagerlöf, men också Västanå teater, Göran Tunström - och Karina Johansson!

Lars Andersson, Tove Klackenberg, Helene Tursten, listan över berömda författare som varit i Sunne är lång.

Toppenslogan

Sagolika Sunne har själv rönt en viss berömmelse. När Språktidningen i våras ordnade en omröstning om Sveriges bästa kommunslogan tog sig Sunne in på tio-i-topp-listan.

Hjo har bäst kommunslogan – Sunne på sjunde plats

Men är Sagolika Sunne hela kommunens slogan? Eller är det en motståndsficka vi anar i Östra Ämtervik, som var egen kommun till 1952; Östra Ämtervik där Nobelpristagaren Selma Lagerlöf bodde på sitt Mårbacka?

”Sagorika Östra Ämtervik”, står det på skylten där.

Artikeltaggar

Göran TunströmHelene TurstenKarina JohanssonKommunsloganLars AnderssonMårbacka minnesgårdÖstra ÄmtervikSagolika SunneSamhälleSelma LagerlöfSommarSunne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.