Hoppa till huvudinnehållet

Politikerbesök: Campingmöte om gränsproblematik

Publicerad:
Lars Mejern Larsson (S), Peter Jonsson (S), Helena Henriksson och Bengt Henriksson, Torsby campng, Daniel Schützer (S) och Åsa Johansson (S).
Lars Mejern Larsson (S), Peter Jonsson (S), Helena Henriksson och Bengt Henriksson, Torsby campng, Daniel Schützer (S) och Åsa Johansson (S). Foto: Morgan Bäckvall

Inresereglerna under coronapandemin har påverkat svenska lokalsamhällen, inte minst gäller det campingplatser som är beroende av norrmännen. Det säger fyra socialdemokratiska politiker som vill lyfta frågan om besöksnäringen.

Torsby camping är ett familjeägt företag som har mestadels norska säsongsgäster. När coronan slog till under våren 2020 och gränsen stängdes uteblev norrmännen.

– Vi har 130 platser på säsong hos oss och alla de är norrmän. Många av dem har varit hos oss i 30 år. Nu har de börjat att komma tillbaka. De som kommer är sådana som är dubbelvaccinerade, eller är beredda att ta karantän, säger Helena Henriksson, vd.

– Som glesbygdsföretagare är man van vid att man får lägga sina ägg i många korgar och överleva. Man ser till att kavla upp ärmarna. Men den oro man kände i maj och juni, den var väldigt stark, säger hon.

Hon berättar det för riksdagsman Lars Mejern Larsson (S), Åsa Johansson (S), distriktsordförande, Daniel Schützer (S), kommunalråd i Årjäng och Peter Jonsson (S), kommunalråd i Torsby.

Torsby camping tappade trots pandemin bara tio procent av sin norska säsongsgäster.

– Då trivs de ju och då är det ett väldigt gott betyg för campingen. De får inte vara här, men de flesta behåller ändå sina platser, säger Peter Jonsson.

– Vi vill lyfta och synliggöra besöksnäringen, för den har fallit undan när det gäller gränsproblematiken, säger Lars Mejern Larsson, riksdagsman som även sitter i Nordiska rådet.

– Visionen är att vi ska bli världens mest integrerade region. Det är taget på statsministernivå, men vi har inte levt upp till det. Vi har brottats med arbetspendling, företag, handel och besöksnäring som drabbats. Min känsla är att vi tar en sådan vision, sedan går man hem och stänger gränsen.

Artikeltaggar

Åsa JohanssonDaniel SchützerGränshandelHelena HenrikssonLars Mejern LarssonNorgePeter JonssonPolitikSocialdemokraternaTorsby campingTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.