Hoppa till huvudinnehållet

Bland årets ”fynd” i älvstädningen: baddjur och bollar

Publicerad:
Anton Lundman från basketklubben Karlstad Suns hittade ett par bollar. Den ena behöll han. Det var en basketboll i plast.
Anton Lundman från basketklubben Karlstad Suns hittade ett par bollar. Den ena behöll han. Det var en basketboll i plast. Foto: Lisa Olaison

Batterier, bollar, glasflaskor och en – enhörning.

Det var något av det som flera Karlstadsföreningar hittade under årets älvstädning.

Den har blivit en tradition, älvstädningen. Tillfället då idrottsföreningar lägger några timmar på att plocka skräp. Klädda i enhetliga t-shirts och utrustade med griptänger och säckar. Som belöning får de sedan en slant till klubbkassan.

Bakom evenemanget står Städa Sverige, där Katarina Ridderberg är projektledare. Hon berättar att man nu genomför älvstädningen för nionde året.

Är det svårt att få föreningarna att ställa upp?

– Nej, det är det inte. De får göra en intresse anmälan så vi har många som vill, men för få städuppdrag åt dem.

Katarina Ridderberg är projektledare för Städa Sverige. I år plockades skräp för nionde året. ”Vi kommer fortsätta ’i tid och evighet’, så länge det finns skräp att plocka.”
Katarina Ridderberg är projektledare för Städa Sverige. I år plockades skräp för nionde året. ”Vi kommer fortsätta ’i tid och evighet’, så länge det finns skräp att plocka.” Foto: Lisa Olaison

Det skulle man kunna se som något positivt, men så är det inte riktigt. Skräpet finns på fler ställen och Katarina Ridderberg säger att man söker fler finansiärer som kan hjälpa till att utöka antalet områden som ska städas.

– Nu håller vi rent vid fem och en halv älv kan man säga, men det finns mer skrott och skräp att hämta.

Grovsortering

Städa Sverige ägs av 43 olika idrottsförbund och det är sedan klubbar runt om i landet som genomför arbetet, med ledare och de yngre förmågorna.

Glasflaskor av allehanda slag var ett vanlig fynd längs strandkanterna.
Glasflaskor av allehanda slag var ett vanlig fynd längs strandkanterna. Foto: Lisa Olaison

– De får i uppdrag att städa en viss sträcka var, sedan grovsorterar de det de hittar i fyra kategorier. Därefter tar kommunerna över och sorterar det vidare, säger Katarina Ridderberg och berättar att den eventuella pant som hittas, ja den tillfaller klubben.

Totalt var det under helgen 13 föreningar i gång i Karlstadsområdet, men älvstädningen pågick från Sysslebäck till Hammarö

En win–win-situation

En av klubbarna som deltog var basketföreningen Karlstad Suns. Ledaren Mattias Eriksson berättar att klubben hade tre grupper igång som städade centrala delar av älvkanten i Karlstad.

De pengar som klubben får ska gå till inköp av bollar och cupbesök.

– Det känns bra att vi tjänar pengar på något som är bra, samtidigt som vi kan lära ungdomarna att inte slänga skräp i naturen, säger Mattias Eriksson och visar upp ett annorlunda fynd.

Jonas Morian, kommunikationsansvarig för vattenkraft hos Fortum och Mattias Eriksson, ledare för Karlstad Suns, visar ett av fynden vid älvkanten - en punkterad uppblåsbar enhörning.
Jonas Morian, kommunikationsansvarig för vattenkraft hos Fortum och Mattias Eriksson, ledare för Karlstad Suns, visar ett av fynden vid älvkanten - en punkterad uppblåsbar enhörning. Foto: Lisa Olaison

I vassen låg en punkterad enhörning och guppade. Den får nu fara vidare till de sälla jaktmarkerna.

Ute på Sandgrundsudden möter NWT basketkillarna Anton Lundman och Anton Ryen som gick med ett par säckar var.

– Det känns bra att göra det här, för det är inte så ofta, säger Anton Ryen i snålblåsten.

Anton Lundman och Anton Ryen plockar skräp längs Klarälven.
Anton Lundman och Anton Ryen plockar skräp längs Klarälven. Foto: Lisa Olaison

De var båda med under fjolåret och säger att det var mer skräp då.

– Då var det någon som hittade en cykel i strandkanten, säger Anton Lundman.

– Jag trodde att det skulle vara mer skräp här ute, eftersom många rört sig här, men det var inte så mycket, fyller Anton Ryen och visar upp innehållet i en av säckarna.

De tycker att syftet med att plocka skräp är bra och som av en händelse så hittade Anton Lundman en basketboll. Den fick följa med hem.

Artikeltaggar

ÄlvstädningenArbeteKarlstad SunsKarlstads kommunSandgrundsuddenSkräp

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.