Hoppa till huvudinnehållet

Veckopendlarna kraftigt begränsade av den norska regeringen

Publicerad:
Vi socialdemokrater i Värmland inväntar nu på ett svar från den norska regeringen. Situationen för veckopendlarna måste lösas, skriver Åsa Johansson med flera.
Vi socialdemokrater i Värmland inväntar nu på ett svar från den norska regeringen. Situationen för veckopendlarna måste lösas, skriver Åsa Johansson med flera. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Inresereglerna har försvårat livet för våra arbetspendlare och för de norska företag som är deras arbetsgivare, skriver Åsa Johansson med flera.

Sveriges närmaste granne Norge är vårt viktigaste grannland och viktigaste handelspartner. Coronapandemin med stängda gränser och restriktioner har slagit hårt mot både mänskliga relationer och affärsrelationer. En öppen gränsöverskridande arbetsmarknad har i många år tjänat oss väl och varit en framgång.

Det norska inflödet till Sverige hade innan pandemin skapat upp mot 1 800 arbetstillfällen i länet enligt Svensk handel. Under coronakrisen tappade gränshandeln 87,5 procent av intäkterna. I samtliga gränshandelskommuner steg arbetslösheten kraftigt, vilket resulterat i tomma butiker, och en ansträngd situation för våra invånare.

Sverige och Norge har en gemensam kultur med en tradition av starka ekonomiska förbindelser. På den norska marknaden är över 2 500 svenska företag och dotterbolag etablerade. Vilket säger en del om hur viktig den fria rörligheten är mellan Sverige och Norge, som på senare tid varit starkt begränsad som en konsekvens av pandemin.

Så skriver du en debattartikel

I en skrivelse vädjar nu vår socialdemokratiska riksdagsledamot Lars Mejern Larsson till den norska regeringen för att hitta lösningar för veckopendlarna som drabbats hårt av Norges inrikesrestriktioner. Trots förståelsen för Norges inreseregler för att begränsa smittan så är vissa restriktioner inte lika enkla att förstå sig på.

Inresereglerna har försvårat livet för våra arbetspendlare och för de norska företag som är deras arbetsgivare. En del av dessa problem har gått att lösa för exempelvis dagspendlare med regelbundna Covid-tester. Liknande lösningar har dock inte kunnat erbjudas till veckopendlarna. Vilket i vår mening är bortom all logik och något som drabbat svenska arbetspendlare, med påtagliga konsekvenser.

Vi socialdemokrater i Värmland inväntar nu på ett svar från den norska regeringen. Situationen för veckopendlarna måste lösas. Förhoppningsvis är vi i slutet av den här pandemin med allt fler som vaccinerar sig och där gränserna öppnar upp igen. Men för en stor grupp arbetspendlare är framtiden fortfarande oviss. Norge är Sveriges viktigaste handelspartner, därför är det helt avgörande för att hitta en lösning i denna fråga omgående.

Åsa Johansson

Socialdemokraterna, Värmland

Lars Mejern Larsson

Socialdemokraterna, Värmland

Daniel Schützer

Socialdemokraterna, Årjäng

Hans-Peter Jessen

Socialdemokraterna, Eda

Peter Jonsson

Socialdemokraterna, Torsby

Peter Söderström

Socialdemokraterna, Arvika

Artikeltaggar

Åsa JohanssonCoronavirusetDaniel SchützerDebattHans-Peter JessenLars Mejern LarssonNorgePendlingPeter JonssonPeter SöderströmSocialdemokraternaSvensk handel