Hoppa till huvudinnehållet

Vårdcentraler tar över covid-testningen

Publicerad:
Foto: Johan Nilsson/TT

Vårdcentralerna i Örebro län tar över testningen av covid-19 från onsdag 1 september. Testmottagningen på Karlskoga lasarett och USÖ stängs. Lådorna för självtest blir kvar men flyttas till vårdcentraler i stället.

Orsaken till att mottagningarna stängs är att nästan alla personer med misstänkt covid-19 testar sig via lådorna för självtest.

– Den största förändringen från 1 september är att lådorna för ut- och inlämning av covidtester som funnits utanför Karlskoga lasarett och USÖ försvinner. I stället hänvisar vi till lådorna utanför varje vårdcentral dagtid och till lådor utanför vårdcentralsjourerna i länet kvällar och helger, säger Maria Gunnarsson, som är samordnare för covid-testningen i Örebro län.

Rekommenderar e-legitimation

Personer som inte har e-legitimation kan ringa sin vårdcentral på vardagar för att boka tid för egenprovtagning. Telefonnumret som funnits för att boka testning på mottagningarna, som nu försvinner, kommer enbart fungera på helger framöver.

Föräldrar och barn över tolv år rekommenderas att skaffa e-legitimation för smidigast möjliga testning då regionen startar utökad testning i samband med smittspårning inom skolan.

Vaccineringen mot covid-19 i Örebro län fortsätter under nästa vecka med 15 247 doser vaccin. Region Örebro län kommer inom några veckor enbart vaccinera med Modernas vaccin, vilket betyder att Pfizers fasas ut.

– Moderna kräver inte samma låga temperatur vid förvaring och de förpackningar vaccinet förvaras i innehåller färre doser. Det gör att blir vaccineringen blir mer flexibel. Vi kommer att ge Pfizer som första dos ett tag till, säger Erik Fredholm, apotekare på läkemedelscentrum.

Artikeltaggar

CoronavirusetDegerforsKarlskogaÖrebroÖrebro länRegion Örebro länVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.