Hoppa till huvudinnehållet

Vad kan vi göra för någon annan i dag?

Publicerad:
Raoul Wallenberg har blivit en symbol för civilkurage – att ha mod att stå upp för medmänsklighet även om det medför personlig risk eller uppoffring, skriver Lena J Olsson med flera.
Raoul Wallenberg har blivit en symbol för civilkurage – att ha mod att stå upp för medmänsklighet även om det medför personlig risk eller uppoffring, skriver Lena J Olsson med flera. Foto: TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Civilkurage kan vara mycket. Alltifrån hjältemässiga insatser för mänskligheten till att ge ett leende till någon när du faktiskt inte måste, skriver Lena J Olsson med flera.

I dag den 27 augusti uppmärksammar vi Raoul Wallenbergs dag med anledning av hans heroiska insats att rädda judar undan Förintelsen under 1940-talet. Raoul Wallenberg har blivit en symbol för civilkurage – att ha mod att stå upp för medmänsklighet även om det medför personlig risk eller uppoffring. Med anledning av det ställer vi oss i dag frågan: vad kan vi, du och jag, göra i vår vardag för någon annan?

Vi hittar exempel på civilkurage överallt. I familjen, i skolan, på jobbet och allmänna platser. Civilkurage bidrar inte bara till andras välmående utan det är en kraft som förenar oss som människor.

Såg du sommarens fotbolls-EM? När den danske spelaren Christian Eriksen segnade ner med hjärtstopp mitt på planen satte lagkaptenen Simon Kjær genast i gång med hjärt- och lungräddning samtidigt som lagkamraterna bildade en skyddande mur runt Eriksen för att skydda hans integritet. Alla hyllade det danska laget, med all rätt, för deras civilkurage och snabba ingripande. Det blev en enande kraft som spred sig långt utanför sportens värld. Ett tecken på att medmänsklighet berör oss och får oss att bry oss om varandra.

Så skriver du en debattartikel

Under pandemin har vår sjukvårdspersonal slitit, jobbat övertid och ställt in ledighet för att bokstavligen rädda livet på andra. Vad är det om inte att visa civilkurage? Även andra yrkesgrupper har fått ställa om för att kunna göra ett bra jobb och minska smittspridningen.

Vi får inte heller glömma alla goda gärningar som gjorts varje dag. Människor som ställt upp och handlat mat till äldre, kollegor som täckt upp för sjuka medarbetare och alla de omtankessamtal som gjorts digitalt till nära och kära. Mitt i en mörk pandemi finns många ljuspunkter som vi behöver ta med oss in i framtiden.

Civilkurage kan vara mycket. Alltifrån hjältemässiga insatser för mänskligheten till att ge ett leende till någon när du faktiskt inte måste. Men civilkurage är inte alltid lätt. Ibland krävs det en insats från oss som kan verka obehaglig eller obekväm, eller att vi faktiskt tar en risk för någon annan eller för en princip om allas lika värde.

Att säga ifrån när någon säger något kränkande kan skapa dålig stämning men visar på civilkurage. Att ställa frågan om hur någon verkligen mår och på riktigt lyssna in svaret kan vara svårt men visar på civilkurage. Att för en stund glömma sitt eget anseende och aktivt ingripa i situationer i stället för att passera och tänka ”någon annan gör det säkert” kan vara utmanande men visar också det på civilkurage.

Våra organisationer jobbar alla med mänskliga rättigheter i Värmland på ett eller annat sätt och vet att mycket i att praktisera allas lika värde sker i de små handlingarna i vardagen. Vi uppmanar alla att våga visa civilkurage och ställa sig frågan: Vad kan jag göra för någon annan i dag?

Arbetsgruppen för Raoul Wallenbergs dag Värmland

Lena J Olsson

Handläggare för internationella frågor och hållbar utveckling, Karlstads stift

Anna-Karin Larsson

Samordnare mänskliga rättigheter och barnrätt, länsstyrelsen Värmland

Åsa Hansen

Bibliotekschef, Karlstads kommun

Margareta Vintfjärd

Verksamhetsutvecklare, Sensus region Västra Sverige

Ulrik Scheller

Styrelseledamot, Rotary Karlstad City

Per Hydén

Verksamhetschef, Agera Värmland

Artikeltaggar

Agera VärmlandÅsa HansenChristian EriksenCoronavirusetDebattKarlstads kommunKarlstads stiftLänsstyrelsenMänskliga rättigheterRaoul WallenbergSensusUlrik Scheller