Han tog över efter sin far på Rudsgården i Åmotfors 2015, efter flera år som yrkesverksam musiker.
Nu har Klas Anders Haglund blivit prisad av LRF Värmland för sitt arbete – som årets nötköttsföretagare.
– Jag känner mig hedrad, säger den nyblivna pristagaren till Arvika Nyheter.
Under fredagen fick han ta emot priset av Lantbrukarnas Riksförbund i Värmland, som är imponerade över Klas Anders gärning:
– I år skulle priset gå till någon som arbetade med direktförsäljning av sitt nötkött till konsument, och Klas Anders är en sån som gör det med framgång. Extra roligt att det är en som både har byggt och är ganska nystartad med sin verksamhet också, säger Patrik Olsson, ordförande LRF Värmland.
Jonas Kervén, själv bonde i Västvärmland och representant för Värmlands nötköttsproducenter, instämmer:
– Han är ju ett föredöme, som det ser ut här, och roligt om det kan inspirera fler i närheten. Han visar att det går att gå bra om man kan sköta det snyggt, det är ju bra för hela branschen så sett, säger Kervén.
Pristagaren själv känner stor tacksamhet.
– Jag känner mig hedrad över att ha fått det här priset, det känns som ett erkännande, säger Klas Anders.
Något du hade väntat dig?
– Nej, det var det inte. Man håller på i sin egen bubbla, tar hand om djuren och har fullt sjå med det mesta. Fokus har inte legat på att få ett pris, det handlar om att få till den dagliga driften och se till så att djuren har det bra, säger Klas Anders.
Fick investeringsstöd
Befintliga stall byggdes om direkt efter övertagandet, för att öka djurens livskvalitet.
Dessutom har det tillkommit en ny stor ladugård under året – ett mångmiljonprojekt som resulterade i ett mäktigt bygge på cirka 1800 kvadratmeter.
När kan 2019 fick besked om beviljat investeringsstöd på 40 procent av det budgeterade priset drog han i gång byggandet, och under våren stod det alltså färdigt.
– Jag vill ju gärna att det ska se fint ut också och göra det ordentligt, så så kostade det lite mer.
Sedan starten har västvärmlänningen lagt mycket fokus på lönsamhet och har haft en positiv ekonomisk utveckling.
På gården finns i dag cirka 100 dikor och tjurkalvarna säljs efter avvänjning vid en vikt på ungefär 350 kilogram. Alla kvigkalvar föds upp till slakt eller rekrytering och kalvning sker två gånger per år.
Det har växt en del sen du tog över?
– Ja, jag har väl dubbla arealen och tredubbla djurantalet, kanske, konstaterar Klas Anders.
– Huvudsyftet från start var att hålla markerna i ordning, sen har det växt då folk har kommit och frågat om jag vill ha mer mark. För att få lönsamhet krävs det att man bygger upp lite storlek på det, så att man dels kan leva på det själv men även ta in extrafolk – så man inte behöver jobba varje dag hela året.
Spelat på Västanå
Hans bakgrund är dock inom något helt annat än lantbruk. Innan övertagandet av familjegården livnärde sig Klas Anders som musiker.
– Jag har mestadels spelat fiol, bland annat på Västanå teater. Jag har suttit i orkestern där från 2007 och åren därpå. Så det är det som är min andra yrkesbana kan man säga.
I och med priset som årets nötköttsföretagare i Värmland har Klas Anders nu även chansen att prisas på nationell nivå, då utmärkelsen per automatik innebär en nominering till årets nötköttsföretagare i Sverige.
Vinnaren där utses i november, på Sveriges nötköttsproducenters årsmöte.