Hoppa till huvudinnehållet

RS-viruset tillbaka i Värmland – fyra barn har lagts in på sjukhus

Publicerad:
Ett spädbarn inlagt på sjukhus. Barnet på bilden har inget med texten att göra. Det är en arkivbild.
Ett spädbarn inlagt på sjukhus. Barnet på bilden har inget med texten att göra. Det är en arkivbild. Foto: BJÖRN LARSSON ASK / SVD / TT

Under pandemin har infektionen nästan varit helt borta.

Men nu har RS-viruset börjat spridas igen i Värmland och fyra barn har blivit inlagda.

– Vi har haft kontakt med Folkhälsomyndigheten, säger barnläkaren Staffan Skogar.

De flesta blir förkylda om de drabbas av RS-viruset, men barn under ett år eller med riskfaktor kan bli allvarligt sjuka.

Sjukdomen är inte ovanlig i sig och brukar drabba barn runt om i hela Sverige en vanlig säsong. Som exempel blir de flesta barn smittade någon gång under sina första två år, enligt 1177-vårdguiden.

Men under coronapandemins månader har säsongen med RS-virus nästan uteblivit.

Nya coronadödsfall i Värmland – lång trend bruten

Dock finns det flera tecken på att viruset är tillbaka och på framfart i såväl Sverige som Värmland.

Det säger barnläkaren Staffan Skogar, även verksamhetschef för barn- och ungdomsmedicin i Region Värmland.

– Ja, man har sett det över hela landet, även hos oss. Vi har haft åtta fall hos barn från i somras fram till i dag och fyra har varit inlagda, säger han.

De barn som blir allvarligt sjuka behöver oftast hjälp med att andas och behandlas med syrgas.

Det är dock väldigt ovanligt med dödsfall i Sverige.

Tidigt utbrott

Det som sticker ut denna säsong, jämfört med ett ”vanligt” år, är att fallen har kommit extra tidigt, enligt Staffan Skogar.

– Det där därför som vi har haft kontakt med Folkhälsomyndigheten och rapporterat in vår data.

Skolstartsveckan: Här spred sig smittan mest – och minst – i Värmland

En anledning till att smittspridningen av viruset sker så tidigt nu kan bero på att väldigt få har fått sjukdomen – och därmed fått en immunitet – det senaste året.

– Under pandemin har vi knappt haft några fall i Sverige, och det brukar vara flera tusen, säger barnläkaren.

Barnläkaren Staffan Skogar.
Barnläkaren Staffan Skogar.

Staffan Skogar med den övriga barnsjukvården i Värmland förbereder sig nu på att det kan leda till en större spridning av RS-virus denna säsong.

– Det kan vara så att det håller på att komma i gång nu och då får vi vara förberedda på det. Vi gör redan en del, som att ge förebyggande behandling till de allra sköraste barnen som riskerar att bli svårt sjuka, säger han.

Anledningen bakom att det varit så få RS-virusinfektioner under pandemin tror Staffan Skogar beror på ett förbättrat hygienarbete i samhället generellt.

– Och att man stannat hemma från förskolor och annat när man varit sjuk och på så vis kunnat förhindra smittspridning, säger han.

Om de ökade RS-virusfallen betyder att värmlänningarna tänker mindre på hygienarbetet och inte stannar hemma vid symtom är det dock svårt att slå fast, enligt läkaren.

Coronatester bland barn skjuter i höjden – så är läget i Karlstads skolor

Andra vanliga sjukdomar, som vinterkräksjukan eller säsongsinfluensan, har även minskat under pandemin. Det har man dock inte sett någon bruten trend av än inom barnsjukvården

Och fortsatt är det så att det är väldigt få barn som drabbas hårt av covid-19, menar Staffan Skogar. I sällsynta fall kan dock barn drabbas av ett så kallat hyperinflammatoriskt tillstånd som är allvarligt i samband med en infektion.

– Vi hade något misstänkt fall av det i våras, men mer än så har vi inte haft. Sedan har vi även haft ett nyfött barn med covid-19 inlagt.

Nyfödda Esse har covid – flögs med ambulanshelikopter och låg i respirator

Symtom på RS-virus

Om man smittas av RS-virus påminner det om en vanlig förkylning, men ofta varar det längre – till och med upp till en månad.

Symtom som snuva, hosta, feber, irriterade och röda ögon och väsande och pipande andning är vanliga.

Små barn kan få svårt att äta och dricka.

Detta beror på att barn under sex månader andas genom näsan mest, vilket gör det besvärligt om de blir täppta i näsan. Att andas tar då mycket energi och barnen får svårt att orka med att äta och dricka.

Källa: 1177-Vårdguiden

Artikeltaggar

BarnFolkhälsomyndighetenRegion VärmlandRS-virusVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.