Hoppa till huvudinnehållet

Eda kommun granskas av Konkurrensverket: ”Är bra att de tittar på det här”

Publicerad:
Edas kommunchef Anders Andersson tycker inte att det finns några konstigheter med direktupphandlingen av konsulttjänster och välkomnar Konkurrensverkets granskning. Arkivbild.
Edas kommunchef Anders Andersson tycker inte att det finns några konstigheter med direktupphandlingen av konsulttjänster och välkomnar Konkurrensverkets granskning. Arkivbild. Foto: Jonas Klint

Konkurrensverket granskar bland annat Eda kommuns direktupphandling av en konsult som gick in som tillförordnad personalchef.

Det var SVT Nyheter Värmland först att berätta om.

– Det är bra att de tittar på det här, det är ju därför vi har tillsynsmyndigheter, säger Edas kommunchef Anders Andersson till AN.

Det började med att den tidigare personalchefen i Eda köptes ut i vintras. Med sociala avgifter och kostnader för juridiskt ombud slutade notan på 2,5 miljoner kronor. Det har Arvika Nyheter rapporterat om i flera artiklar.

Kommunchefen Anders Andersson har själv gått in som tillförordnad personalchef, men kommunen direktupphandlade även in en konsult för uppdraget.

Konsulten kostade 810 kronor i timmen och mellan den 15 februari till 2 juli har konsulten fått närmare 720 000 kronor i arvode. Tröskelvärdet för direktupphandlade tjänster är 615 000 kronor.

Nu har någon lämnat in ett anonymt tips till Konkurrensverket om att Eda kommun bland annat ska ha gjort en otillåten direktupphandling av konsulttjänsten.

– Det är bra att de tittar på det här, det är ju därför vi har tillsynsmyndigheter. Det intressanta är ju om de har några synpunkter när de återkommer, säger Anders Andersson till Arvika Nyheter.

Gör en förstudie

Utköpet av den tidigare personalchefen har varit en följetong i flera värmländska medier. Några av medarbetarna på personalavdelningen slutade.

Eda kommun valde att direktupphandla konsulttjänster för löneadministration, vilket också finns med i det anonyma tipset.

– Jag bedömer att det är vitalt för en kommun att betala ut löner till 640 anställda, nästan lika många vikarier och ett hundratal politiker. Det får oerhörda konsekvenser om det inte skulle fungera, säger Anders Andersson.

Konkurrensverket – som är tillsynsmyndighet för offentlig upphandling i Sverige – har valt att granska ärendet i en så kallad förstudie.

– Det är inte så att vi ser direkt att det är en otillåten direktupphandling, utan vi gör en förstudie för att kunna titta lite närmare på saker och ting, säger Patrik Lundström, som handlägger ärendet hos Konkurrensverket, till Arvika Nyheter.

”Det är inte så att vi ser direkt att det är en otillåten direktupphandling, utan vi gör en förstudie för att kunna titta lite närmare på saker och ting”, säger Patrik Lundström, som handlägger ärendet hos Konkurrensverket, till Arvika Nyheter. Arkivbild.
”Det är inte så att vi ser direkt att det är en otillåten direktupphandling, utan vi gör en förstudie för att kunna titta lite närmare på saker och ting”, säger Patrik Lundström, som handlägger ärendet hos Konkurrensverket, till Arvika Nyheter. Arkivbild. Foto: Jonas Klint

Det är inte alltid som tips går vidare till en förstudie, enligt Lundström, men det är inte ovanligt heller.

– Just nu håller vi på att gå igenom materialet och ser vi en indikation så skickar vi det vidare till de utredande enheterna som får göra en djupdykning.

– I förstudiestadiet är inget säkert och avgjort, utan vi har tyckt att det har funnits en indikation och då tittar vi närmare på det.

Försökt följa regelverket

Enligt kommunchefen Anders Andersson har Eda kommun delat upp konsultens tjänster och använt sig av henne som personalchef mellan 15 februari och 6 juni till en kostnad av 596 160 kronor.

Mellan 7 juni och 2 juli har konsulten fått ändrade arbetsuppgifter och utfört utredningsarbete och revidering av styrdokument till en kostnad av 123 120 kronor.

– Vi avbröt tjänsten så att vi inte kom över tröskelvärdet på själva tjänsten tillförordnad personalchef.

Och det är inga konstigheter att göra så som du ser det?

– Målsättningen var att vi inte skulle gå över tröskelvärdet på just den befattningen och då gjorde vi så.

Det fanns timmar kvar i avtalet och de användes till att göra andra utredningsuppdrag, enligt Anders Andersson.

– Det var vår lösning och sen får Konkurrensverket titta på det om det var bra eller inte. Vi har valt det tydligt och medvetet för att försöka följa regelverket och inte gå över tröskelvärdet.

Vad var det för utredningsarbete?

– Har man jobbat i tre månader inom kommunen så har man ganska mycket kunskaper med sig, så hon jobbade med en del styrdokument som vi behövde se över.

"Känner ett stort stöd”

Nu ser Anders Andersson ljust på personalavdelningens framtid.

– Tyvärr så var det ett antal medarbetare som valde att sluta, men det ser bra ut nu. Vi har en ny personalchef, flera bra medarbetare och en rekrytering som ligger ute.

2,5 miljoner kostar det kommunen att köpa ut sin personalchef

Allt sammantaget med utköpet av personalchefen och upphandlingen av konsulttjänsten har ju kostat Eda kommun en del pengar – hur ser du på det?

– Man fattar beslut då man vet att de är väl förankrade och riktiga. Sen blir det olika konsekvenser av de besluten och då får man hantera det. Jag känner ett stort stöd från en stor majoritet politiker och medarbetare för den process som vi nu har genomfört.

– Det finns en bra potential framåt för vår verksamhet, det känns så när man går runt här i huset och när man pratar med medarbetare ute i organisationen.

Artikeltaggar

Anders AnderssonEda kommunKonkurrensverketPolitik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.