Hoppa till huvudinnehållet

Trots pandemi – Torsbymârten anordnas med omfattande säkerhetsplan

Publicerad:
Ronnie Walfridsson, Peter Dahlström och Lasse Nordqvist, uppmanar Torsbymârtens besökare att följa uppsatta regler.
Ronnie Walfridsson, Peter Dahlström och Lasse Nordqvist, uppmanar Torsbymârtens besökare att följa uppsatta regler. Foto: Morgan Bäckvall

Flera marknader i Värmland ställer in – men inte Torsbymârten. Andra helgen i september återuppstår en 150-årig tradition efter ett års coronapaus.

Nu med en än mer omfattande säkerhetsplan än tidigare. Hundratals funktionärer kommer att finnas på plats.

Torsbymârten ställdes in på grund av coronapandemin 2020, liksom marknader gjorde över hela Sverige.

Torsbymârten den 10 - 12 september kommer i stora drag att se ut på ett sätt som man känner igen. Men det kommer att bli en hel del omfattande skillnader.

Bland annat blir det tre meters mellanrum mellan knallarna, enkelriktat så att folk går i en riktning, hundratals funktionärer kommer att finnas på plats och det blir pilar i asfalten.

– Vi kommer att dela ut lappar med karta och säkerhetsföreskrifter. Vi funderar på att kombinera det med ett rabattkort, så att folk gärna tar emot lappen, säger Peter Dahlström i marknadskommittén.

– Tidigare år brukar vi ha cirka 300 knallar. I år blir det närmare 200. Vi kommer att glesa ut mellan stånden. Det ska vara tre meter mellan varje, säger Ronnie Walfridsson i marknadskommittén.

För att undvika coronasmittspridning kommer trottoarpratare placeras ut med innehåll av typen: ”Vänta på din tur”, ”Håll avstånd”, ”Följ anvisade gångvägar” och ”Vid symtom, stanna hemma”.

Torsbymärten genomförs med tydliga anvisningar för att undvika smittspridning.
Torsbymärten genomförs med tydliga anvisningar för att undvika smittspridning. Foto: Morgan Bäckvall

– Vi ser att samhället öppnar upp. Vi har stora ytor och vi är utomhus. De flesta besökarna kommer från en radie inom tio mil och vi har låg smittspridning i Värmland och många är vaccinerade. Vi följer en säkerhetsplan gjord i samarbete med kommun, region och räddningstjänst, säger Ronnie Walfridsson.

Det blir inget partytält, Faktoriet är stängt, kåltältet inryms i ”Bygdens saluhall” som var nytt 2019, och tivolit kommer att stängsla in och ha egen personal.

– Eftersom gränsen är stängd tror vi inte att det kommer lika många norrmän som tidigare år, säger Lasse Nordqvist i Företagarna.

Bakom Torsby marknad står Torsby IF, SK Bore och Företagarna i Torsby. Dessa bildar en kommitté i en ekonomisk förening.

Artikeltaggar

FöretagarnaNyheterSK BoreTorsbyTorsby IFTorsby kommunTorsbymârten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.